Най информативното предаване за готвене и хранене
Can I Eat That?
Learn about the neuroscience of taste, why we cook our food, what makes a Thanksgiving turkey savory, and more. Aired October 31, 2012 on PBS
Видео не за всички региони, http://video.pbs.org/video/2296861530/
Най-интересното откритие тук е за изчислението на калориите в храната. Храната просто се суши прави на пелет и изгаря. Така храни съдържащи белтъчини ще дадат по-малко калории поради голямото съдържание на сложни вещества като белтъци, в които има азот, фосфор, сяра и подобни. Чистите или почти чистите въглеводороди като въглехидратите ще горят с по-голяма температура. Така се получава, че показанието за калоричност на храната е некоректно. Организмът усвоява белтъците с не по-малко енергия от мазнини и въглехидратите.
No comments:
Post a Comment