Saturday, June 13, 2009
Великата бяла химия
Великата бяла химия
Тук накратко ще покажа чрез наколко снимки от "дискавъри" предаването How It's made , че захарта не се получава от растения. От тях е само ензима, които помага за кристализиране на въглеродни съединения от съвсем други химикали, които ще видим как се появяват.
Жънене
Транспортиране
! Миене на тръстиката, по скоро само предварително мокрене.
Смилане с ударни чукове.
Получаване на сироп чрез смилане с вода срещу въртящи се барабани.
Отделен сироп, обърнете внимание на консистенцията, сухото вещество е по малко от 5%, цвета само заблуждава. По долу ще видим от къде сухото органично вечество нраства няколко пъти!
Смляната растителна маса се изхвърля, това е повече от 90% от растенията.
Събиране на сиропа, казана е много по малък от колкото изглежда, в следващите снимки ще видим как обема рязко се увеличава и то не само водата, но сухата органична маса.
Химика е на линия, тук все още няма захар, но скоро ще се появи.
Това което виждате е "сулфатиацирането" нагряд серен окис и други сулфиди е вкаран в сиропа, в течна среда това значи акумолаторна киселина и втвърдители.
Обема е нарастнал и предстои смесване с градивния елемент, истинския източник на въглерод за получаване на сухо вещество.
Ето го и него, сипва се вар !!!, да правилно прочетохте.
Варта се смесва със киселинния разтвор, и започва реакция.
Обема намалява поради химическата реакция, въглерода от варта изяжда водата в киселинната среда и сярата се свързва с калция и в последствие част от нея се отделя.
Ето как се отделя повечето, но не всички остатъци на химическия процес, в който ензимите от растението са позволили създаване на въглеродо-водородна маса, която в последствие ще се суши.
Утаяват се меласа и последните остатъци на растението се изхвърлят.
А ето как се получават кристалите на захартта, добавя се с Sucrose, Crystal суспензия в алкохол.
Центруфугата която разделя меласата от кристалите, които се пръскат с вода за изглаждане на повърността и придаване на блясък.
Раздробяване на слепнали кристали и сушене.
Почти никаква част от растението не присъства в изходния продукт, всико идва от варта и сулфидите.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment