Monday, June 20, 2011

Теория на числата и кодиращата машина Енигма (Enigma)

Теория на числата и кодиращата машина Енигма (Enigma)

Почти всеки лектор започващ да обяснява историята на теория на числата преминава през числовото кодиране на информацията и споменава за прочутата кодираща система на вермахта "Енигма". Това доста просто устройство е представлявало комбинация на телеграфна машина с няколко диска променящи символа на натиснатия клавиш, така засечения от противника сигнал да не се разчете без ползването на специален код. Лекторите и автори на книги по кодиране и числова теория с възхита тогава споменават за прочутия "математик" Алън Тюринг, който създал специален компютър за разчитане на кода. Този мит е един от най-безсмислените и служи за прикриване на нещо друго. Алън Тюринг е просто някакъв чиновник с психични смущения, който се е самоубил, никога не се е занимавал с математика, а по негово време не е имало никаква възможност да се изработи изчислителна машина. Съвременните изчислителни машини, компютри и калкулатори имат една способност, която се пропуска, тя е възможността да се съхранява обработва и лесно да се намира нужната информация, силата на компютъра не е изчисленията, а работата с данни, пренос и съхранението им. Тоест няма начин да е имало през войната компютър разгадаващ вражески кодове, освен това и сегашни машини не биха отгатнали такива кодове без необходимите ключове, които са временни, уникални и се предават от началник на подчинен. Името на Тюринг е част от промоцията на гей културата, човека е бил със здравословни и психични проблеми и за това се е самоубил, по-късно са го обявили за сексуално неадекватен. Все пак той е добра икона на същността на този вид живот.

Реалната причина за успехите в борбата с подводниците на вермахта е не разгадаване на кодове, които всъщност не могат да ни кажат нищо съществено дори и разгадани, а използването на други устройства, като сонари, радари на самолети и дори пеленгатори разкриващи източника на радиопредаване. Тези устройства са все още засекретени, защото въпреки че аналози се правят повсеместно, те пак имат способност да се ползват против Британските и Американски кораби.

Заблудата за разгадаване на кодове е и прикритие за многото шпиони и предатели главно сред съюзниците на Германия, които са снабдявали противниците на ефрейтора с информация, която е била с голяма вреда за армията. Все пак машината Енигма е наистина постижение в развитие на числовата теория, но не и разгадаването на кодовете и.

science, time, history,

No comments: