Monday, October 8, 2012

Основни понятия на вярата, християнско тълкуване


Основни понятия на вярата, християнско тълкуване

В този документ накратко ще се дадат определения на понятията във вярата, общо 21, заедно със самата вяра. Допълнителни разяснения и подробности са публикувани в блога или в документите на гугъл. Понятията са под заглавие вяра, разделени на четири групи по пет разновидности.

Вяра.
Света троица, човек, авторитети, истина, библия.
Закон и религия, култура и християнство, църква и общност, семейство, пари и работа.
Спасение и вечен живот, грях, ад и наказание, духовност, чудеса.
Наука, история, политика, литература, психология и ереси.

Basic concepts of faith, a Christian interpretation
Faith
Holy Trinity, man, authorities, true, bible.
Law and Religion, Culture and Christianity, church, community, family, money and work.
salvation and eternal life, sin, hell and punishment, spirituality, miracles.
science, history, politics, literature and psychology and heresies.

Вяра
Вярата в Бога създател и господар на света е най-естественото и логично състояние на човека. Неверника или агностика, езичника и всички форми на отхвърляне на Бог са проява на криминално поведение или интелектуално недоразумение. Естеството на вярата може да се сравни с поведението на детето спрямо родителите, когато детето не разпознава родител или брат и сестра, с които са едно семейство това е форма на психическо разтройство, днес наричано атеизъм. Ако детето се държи неадекватно с тях, това е състояние подобно на агностизъм и може да се сравни с престъплението при възрастните.

Света Троица
Най-краткото изобразяване на троицата е чрез символите и в нашият свят. Бог е представен чрез времето, Светият Дух в пространството, космоса, а Христос в Материята “земята”. Само Христос има материално тяло и според нашите разбирания троицата се представя в нашият свят като една личност. Множеството писания за личността на Бог са или лични преживявания или спам, за това тук ще се огранича главно с факти. Времето е най-важната част на нашият свят, като нашето време има начало и край, подробности в хронологията и таблиците. Пространството или космосът в нашият свят не е безкрайно както изглежда от тук, черното небе нощем е всъщност стените на света, зад които съществува вечността. Материята съществува в пространството и времето. Пространството може да се сравни с 3Д мрежа, в която материалните частици се разполага и движат без съпротивление от самото място. Различни явления наричани “енергия” са функции както на материала, така и на пространството да пренася тази функция или действие.

Същност на човекът
Човек е съставен от три части, материално тяло, личност или душа, създадена и развиваща се в този свят и живот или дух, които са вечни и ще преминат в отвъдното. При сътворението Адам Ева са бил с възможност да променят формата на тялото си, така че да живеят при всякакви условия. За потомците на Кайн тази форма в момента е избрана поради многостранна функционалност. Може да се плува, да се катерят скали, но най голямото и предимство е способността да борави и обработва предмети. Хората се делят на три вида според произход. Първата са потомците на Кайн родени преди убийството на Авел, за тях е обяснено подробно в документа за Кайн. Втората е потомство родено след убийството, това са хората от този свят, те са две групи, едната са приетите или праведните, другите са грешниците, обяснение по-долу. Третата група са потомците на третият сина на Ева, Сит роден да замести временно потомството на Кайн. Подробности в документите с хронология и история.

Авторитети и авторитарност
Съвременният свят е изключително авторитарен, но в него съществуват само 4 вида авторитета, сили и личности, които стоят над човекът са три. Първата е Бог и вярата, споменати по горе, следват семейството и църквата, за които ще се спомене по долу. Единственият авторитет, който представлява човекът сам по себе си е на личността на човека над Живота. Не над материята или земята както се споменава в Битие за Адам, а авторитет и отговорност над развитието и съществуването на самият Живот. Няма да споменавам всички прояви и видове, някои от тях са способности да култивират животните и растенията, земята и предметите. Авторитет над живота е и например подценявани от вярващите понятия като културата, хигиената, приличното обличане, говорене и държане. За културата пояснение по-долу.

Истина и Слово Божие
Понятието днес е почти изцяло заместено от идеята за интереси, власт и пари. Йесус казва на учениците си “Аз съм пътят истината и живота”, което споменато така е само пропаганда за авторитаризиране на някого си. Самото понятие Истина в латинската версия е “алетеиа”, което е нещо като “алл тео” или равнозначно на Божието Слово. Истината е философско понятие за богословското разбиране на Господ, в никакъв случай не е нечии авторитет над други хора.

Библия
Текста е разгледан в няколко документа. Библията е единственият писмен източник запазен тук в нашият свят съдържащ истина — Слово Божие. На места е запълнена със съвременни исторически сведения, но данните от сътворението и живота на потомците на Сит са в основни линии запазени. Липсват сведения за света от времето след Христос до наши дни, но календара и основните неща за съдбата на потомците на Кайн са намерени в документите и таблиците.

Закон и религия
Думата религия значи правилник или регламент, а закон означава правила поставени в света за неговото управление, законът е показан на диаграма 10. Днешните хора дори са изкривили правилните закони дадени от Бог, а истинската религия е напълно изкривена и забравена.

Култура и християнство
Както писах по-горе за авторитетите, културата трябва да се приеме напълно сериозно като основа на християнството. То е началото на културата и дори човек да е атеист, ако е културен може да изглежда като християнин. Най-важното по въпроса е, че в миналото всички са били християни и отхвърлянето му е станало през последните 200 години. Християнската култура, която ако се пренебрегне се стига до по-сериозните проблеми, грях и падение. Само кратък пример с облеклото, човек трябва да се облича, така че да не се натрапва на околните, но и прекаленото вманиачаване над вида на дрехите у някои вярващи и проповедници издава плътска дребнавост и самовлюбена идиотщина. Християнската култура не е фиксиран закон, а средство за взаимоотношение с околните и света.

Църква и общност
В миналото всички общности са били църкви, хората са живеели съвместно като равни и са имали за авторитет самият Бог. В момента дори не може да се намери подходящ начин за сравнение на това, което е била църквата, може би понятието “духовно семейството” е приблизително описващо този феномен. За разлика от Християнската култура църквата е вид духовно обвързване на хората членове в групата. Днес такова понятие изглежда като секта или култ на кретени, но когато Христос е авторитета в групата това е вече истинската оригинална църква. Днес няма реални църкви, хората няма духовни взаимоотношения. Самата църква е била свръхестествено понятие всеки член е бил както собственик, така и служител подобно на по-малките швейцарски банки. Църквата е била “корпорация” владееща целия бизнес на общността, не била комуна или колхоз членовете и са били собственици и са имали свободата да напуснат или да създадат друга църква.

Семейство
Това е едно от малкото неща, което човешката личност може да създаде на земята, всичко материално е собственост на Христос, символа на материята. Освен като средство за създаване и възпитаване на децата, семейството е и духовен фактор за личността или душата човека. Дори и човек да е сам той може да има семейна култура с такива духовни стойности.

Пари и работа
Парите и кариерата днес са се превърнали в огромен фактор в живота на хората. Християнина трябва да гледа на тях като на средство за живота в този свят. Парите днес са заменили духовността на църквата, а правенето на кариера е замяна на социалната и функция. Дали човек е богат и успял не е съществено за вярата, ако почти всички такива днес са неверници и престъпници, това е друг въпрос. В миналото богатството е било в имуществото на църквата и вместо кариера хората са градили общността.

Спасение и вечен живот
Това е най-важният въпрос за личността, само личността на вярващите ще премине в отвъдното. Самото спасение е форма на приемане от господ. Противно на общото твърдение смъртта на Христос е средство за изваждане на Авел от неговата смърт. Спасението на вярващите е само след лично одобрение от Христос, не заради някаква отчаяна жертва представяна като геройско самоубийство.

Грях и грешник
За определяне на какво е грешно и какво не, в текста се споменава на няколко места и има множество обяснения и тълкувания. В Новият Завет все пак няма специално място за обясняване кой трябва да се смята за грешник и кой не. На няколко места в текста срещаме специалната категория хора бирници и грешници. Ако има група или категория наричана грешници то това предполага да има и такава на без грешници и следва да има сериозно обяснение кой какъв е, защо е част от тази група и всякакви подробности. Както бях намерил понятието Бирник не значи данъчен инспектор, а човек, който се е отделил доброволно и самостоятелно от общността или църквата. Главната причина за такава постъпка е несъгласие с политиката в църквата, като такъв човек не става част от друга църква, а живее самостоятелно дори и без семейство, “бирници” са само мъжете. Смята се, че главната причина за разделянето е гордост или обида от нещо. Докато грешникът е някой, принудително отстранен от църквата, за по-дребни престъпления или поради анти социалност. Ето защо има притча за надменният бирник отхвърлен поради презрението си към нещастният грешник, след като не е част от църквата, да не се прави на по-важен, това е поуката.
Главният извод е, грях и грешник като понятия не са никак “духовни” или философски, а изцяло социални и църковни според Библията.

Ад и наказание
Грешниците на този свят ще бъдат наказани, но не и във вечността след краят на света. Ад и наказание след смъртта за личността ще бъде временна, след което личността ще бъде премахната и на нейно място Бог ще създаде нова личност, за да може животът на грешника да премине в отвъдното.

Духовност
Терминът би трябвало да се разпредели между понятията за авторитети и културата като идея. В този свят нищо материално не е духовно и свещено, нито хората, нито животни или ритуали. Човек не е духовен сам по-себе си, но може да покаже такава дейност чрез признаване на авторитетите и следването на културата. Понятия като самовлюбеност или голямо его често се приемат за духовност, но са само некоректно заместване на християнския авторитет от културните принципи. Най-различните практики за самоусъвършенстване често са безсмислени гъделичкания на егото. Практики като молитва, хваление, събрание на църквата и други лични или църковни дейности могат да се определят като духовни в случай, че се свързват с вярата, а не се ползват за правене на кариера от някого си. Понятието щастие не е библейско, субективно е и подобно на понятието духовност трябва да се изрази чрез културата.

Чудеса
Тези прояви не са измислени и са напълно възможни, измамници често злоупотребяват с тях и спекулират популистки и демагогски. Все пак те са субективни и страничен наблюдател почти не може да ги забележи. За това изглеждат толкова редки и чудни. Това е област, която не съм разглеждал, но именно в нея предстоят най-чудните открития.

Наука
Думата наука science е въведена от вярващи в Кеймбридж и това понятие е напълно християнско, то дава познания за сътворението на света от Господ. С него през последните години много се злоупотребява, но измамниците не могат да скрият истината зад многото си измислици. В документите съм разкрил няколко много важни заблуди, като броя на химическите елементи, скоростта на светлината и други имащи отношение към вярата. В този раздел трябва да се включи образованието, което ако не е съобразено с християнството се превръща в опасна заблуда ползвана за източване на пари.

История
Много малко е известно за миналото от преди 19-ти век, а нашият свят започва едва от преди по-малко от 600 години. Тази област е пълна със заблуди, така че да не може да се открие древната хронология и места от писанията. Календара на Библията е бил различен от сегашното време, а библейските събития са се развивали на друга планета. Подробности в документите и таблиците.

Политика
Отношението на вярващият към политиката трябва да е както към църквата в миналото, както споменах църквата е била общността, за разлика от съвременният свят на авторитаризъм. Днес наистина както казват скептиците всички са един дол дренки. Вярващият винаги трябва да подкрепя на избори кандидати за християнска култура и оригинална църква.

Литература
Някои от литературните произведения в миналото са оказали важно влияние на нашият свят, и с такива заглавия са дадени обяснения на важни въпроси за вярата. За съжаление литературата от следвоенният период е в дълбок упадък. Сред нобеловите лауреати на наградата по литература се намират само седем заглавия с християнско съдържани. Спомените на Чърчил, са писани от вярващи, но не касаят самата вярата.

Ереси
Почти всички по-съвременни духовни учения са форма на ерес. В основата на всяка заблуда независимо дали е окултна, агностична, атеистка или напълно езическа стои авторитаризма и похотта за власт. Важно е да се знае, че заблудителните учения са отскоро и няма да живеят дълго.

- - -

No comments: