Tuesday, March 19, 2013

За самоубийството в Библията


За самоубийството в Библията

На този линк попаднах на интересно твърдение. Освен споменатите 6/7 случая на самоубийство в Библията, авторката твърди, че била силно докосната от погребението на самоубиец член на църква, при това и наркоман. Но понеже бил син на служител и хората много го обичали тя вярвала, че Бог му е простил, нищо че оставя децата си сираци, според нея той не носи вина за грях. Не се разбира какво толкова един наркоман може да направи за другите хора, освен да лъже, проси и краде, едва ли се е различавал от другите наркомани. Според думите на жената е “докоснал” животът им каквото и да значи това. Случаят наистина е трагичен, но да си мислим, че грехът може да се оправдае чрез голямо съжаление е не просто наивно, но и опасно. С това не давам мнение по конкретен случай за определен самоубиец, а само показвам вярата си в Евангелската истина за резултата на греха. Извършителят на грях доказва своята социална несъвместимост и подлежи на отхвърляне подобно на Кайн. С греха си възпрепятства хората да създадат връзка със Светия Дух и такива личности ще бъдат отхвърлени от вечността.
Въпросът за спасението не е колко малък може да е един грях, за да не бъде препятствие за спасението. А дали грехът е преценен от Господ като неприемлив и личността е отхвърлена. Извършването на самоубийството е действие на възпрепятстване на Божията воля тук на земята. Всеки човек е длъжен да вярва в Господ, и предумишленото прекратяване на живота води до невъзможност от извършване на тази цел.

Целта на постинга е все пак да се оправдаят Саул и Самсон за смъртта им, защото техните случаи са различни от тези на другите четирима, Авесалом, Ахитофел, Зимри и Юда са все предатели и убийци изчадия адови, за които самоубийството е част от нечестивото им дело.
Саул умира по време на сражение, когато е обграден от врагове. В този случай и според съвременната терминология всички жертви са в резултат на войната, независимо как са станали. Неслучайно, когато Давид разбира от някакъв негов фен, че противникът му Саул е умрял с негова помощ, веднага убива провинилият се приписвайки на него вината за смъртта му.
Самсон умира от срутване причинено от него самият, но това се случва точно когато е направено събрание, за да бъде не просто поруган, но и несправедливо осъден и екзекутиран. Тоест неговата смърт е нещастен случай при законна самоотбрана.

No comments: