Wednesday, November 28, 2018

The Wonderful Wizard of Oz - Illustrated Video Storybook




При внимателно разглеждане на имената на персонажите и сюжетът се разбира, че авторът не е популяризираният Л. М. Ф., дори не е американец. Реалният Автор, така ще се споменава и по долу не е искал да става известен с имитация на "Алиса в страната на чудесата". Стрателно е скрил свои известни заглавия и близки реални хора с имената на герои и случки. Смисълът на книгата е да се популяризира детската литература с цветни рисунки. Усеща се иронизиране на американската политика за времето си на някои места, като тази ирония е типично британски хумор, почти невъзможно да се имитира от чужди автори, дори американци. За това в първото издание на предната корица има рисумка на лъв с човешко лице, много наподобяващо в карикатурен стил рисунки на реалният автор. Заглавието в първото издание е указания за авторът на рисунките.
The Wonderful WizarD of Oz
William Wallace DensloW
Л, М. Ф. е продължил с посредственните издания, успешно експлоартирайки оригиналните образи на английският автор. Аз все пак не съм първият “откривател” на реалният автор, Кенет Греам в неговата The Wind and the Willows имитира не само заглавието, но показва, че e запознат с истинският автор и естественно му завижда злобно, като го изобразява с кокарджите в негова книжка. Която излиза с черно-бели рисунки, за разлика от цветната американска.
По долу са изброени 5 заглавия свързани със същият Aвтор. Робин Хууд е персонаж на друг американец илюстратор създадено и издадено по същият принцип както и магьосникът от Оз. Новелата на Стивънсън за Джекил и Хайд е обяснение за двойственният характер на този известен автор, като двете имена са подобие на първите две негови. 11 години след това друг завистливец, ирландският предшественник на Кенет Греам създава известният и до днес граф Дракула със име също подобно на Авторът. Трансилвания, родината на вампирският граф е подобие на името на лондонският адрес на издателят. Дори визуланото описание на Дракула е близко и наподобява общи черти на авторът и неговият издател, мустаци и плешивост. Войната на световете кулминацията в така наречената “Инвейжън литритчър” и има голяма вероятност да е написана или поне създадена с помощта на Авторът. На заглавната страница се вижда имерто на издател близък на Авторът, като и цитатът на Кеплер на заглавната страница е подобие на името на Авторът Образът на Жана Дарк е създаден по имитация на Робин Хууд, от позабравената “Олифантка”.

1883 The Merry Adventures of Robin Hood of Great Renown in Nottinghamshire is a novel by the American illustrator and writer Howard Pyle.

1886 Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde

1896 Jeanne d’Arc; Margaret Oliphant Wilson (4 April 1828 – 20 June 1897), the blackwood magazine.

1897 Dracula is a Gothic horror novel by Irish author Bram Stoker.

1898 The War of the Worlds is a science fiction novel by English author H. G. Wells



x
x

No comments: