Wednesday, January 16, 2019

"The Sweeper of Loray" (Galaxy, April 1959)

Robert Sheckley

“Proof of the Pudding” (Galaxy, August 1952)

Specialist Galaxy Magazine (May 1953)
“Restricted Area” Amazing Stories v27n05 (1953 06 07)

“A Thief in Time” Galaxy Magazine (July 1954)
Началото на глобалното затопляне е с публикация в списанието “Галакси” издадено в Ню-Йорк, през 1954-та. Фантастическият разказ на Робърт Шекли е истински шедьовър в романтичната литература. За съжаление интересните идеи са изключително опасни, когато попаднат в ръцете на същества с пари, власт и липса на интелект.
Единственият автор, който препоръчвам поради оригиналност и силно лично въздействие. Въпреки противоречието на трите основните принципи за качествената литература, а те са християнско послание и личен живот, както и да е роден преди 1899. Robert Sheckley (July 17, 1928 – December 9, 2005).

"Minority Group" (1954, Fantastic Universe 1954/11)

"The Victim from Space" Galaxy Magazine (April 1957)

The Minimum Man, Galaxy, June 1958, collected in — Store of Infinity (1960)
През последните 40 години имам усещането, че погрешно програмиран, еднорък робот ме преследва в тъмна пещера. За разлика от разказът на Шекли, виждам светлина в края на тунела.

"The Sweeper of Loray" (Galaxy, April 1959)
Удивителен разказ, най-дорото обяснение за псевдонауката антропология и еволюция.

"The Universal Karmic Clearing House" (1986, Uncanny Tales)

Парадоксът на човекът Мнемон
"The Mnemone" 1971, “Can You Feel Anything When I Do This?” by Robert Sheckley

Заглавие
Заглавието е взето от името на пратеник до Ахил, който е трябвало да го предупреждава, да не убива никое от децата на Аполон. Но той забравя за Теннес, царят на остров, който предупреждава Ахил, да не напада митичният град Троя. Ахил го убива и след като разбира, че е бил дете на Аполон, пратеникът Мнемон е също екзекутиран.
Сюжет
В краткият фантастичен разказ странният главен герой е един от малцината, който са оцелели, след забраната и цензурирането на древните автори при настъпването на тоталитарното и безпросветно бъдеще. Мозъците на младежите са напълно промити с посредствени бълвочи, като Дан Браун и Дж. К. Роулинг :)
Смисъл
Повествованието е с мрачен анти-утопичният вид, това е една доста сполучлива шега, макар и малко гадна и завистлива. Името Mnemonе означава aWard nominee. Човекът-мнемон е някой номиниран за награда автор, но напълно забравен от читателите и дори и от самият Шекли. Описанието за продажбата на забравени стихове на древни автори е подигравка с претенциите за важност на забравеният субект. Шекли няма награди и номинации, но това не пречи да го считам като единственият съвременен автор заслужаващвнимание, поради оригиналност и способност за творчество.
Извод
Ситуацията е доста злепоставящо за някои автори, те трябва да бъдат забравени, независимо дали са били полезни или не. Всички фенове на “мнемоните” са също унизително изобразени, като селяни даващи огромни богатства за малко древни строфи. Разказвачът счита, че също ще бъде забравен, поне със сигурност от полуграмотната част на читателите, дори и да не го подгони цензурата. Психологически се поставя много важен парадокс, има ли неща, които наистина трябва да се забравят в литературата, за да има място за тези, който са важни и ценни за животът и човекът.
Заключение
Текстовете на мнемоните не е необходимо да се горят и забраняват, като в други анти-утопии. Тяхната съмнителна стойност като изкуство би трябвало да се маркира по подходящ начин, за да не ги заместват недоразумения като Браун и Роулинг. Ето това трябва да е тяхната истинска цел в светът на литературата, да поставят преграда пред тоталитаризмът, цензурата, спамърството и плагиатщината на бъдещето.

========














No comments: