Friday, December 27, 2019

LЛитературни конспирации от 19-ти век



=========




Ренесансът, Чосър и средновековието




Ето защо Честертън толкова критикува пуританите. The Chetham Society са сред главните фалшификатори на "средновековна" история. Античната митология и история за започнати от писатели като Милл - Вергилии, Тенисон - Одисей и Фабер - Шекспир, но са "научно" оформени едва с намесата на Хенлей и неговият клан. Те се появяват и като измислители на "Ренесансът", та чак и до средата на 19-ти век, вече и с американска помощ.

The Chetham Society , Manchester,

Sir Adolphus William Ward FBA

(2 December 1837 in Hampstead, London – 19 June 1924)

Geoffrey Chaucer (c.1340s – 25 October 1400)

Chetham's Library, in Manchester, Canterbery




==============




Алената буква




Книгата е писана от жена и то вярваща, след като главната героиня има чувства към проповедник, но е женена за богаташ. Сюжетът на книгата е за младият проповедник, бащата на Мери, който става католик и в мометът на смърта си след проповед в която изповядва връзката с семейна жена показва белегът под дрехите си който е католическия кръст. Алената буква "А" се отнася до моминското име на авторката Арнолд.



Nathaniel Hawthorne (July 4, 1804 – May 19, 1864)

Mary Augusta Ward CBE (née Arnold; 11 June 1851 – 24 March 1920)

July 1856.




=======




Белият кит




Авторът е Киплинг, като книгата е писана след потапянето на Лузитания през 1915 и е посветена на живота на моряците и преследването на подводници през войната. В Библията Йосиф, коетое и първото име на Киплинк, е продаден иа исмаилтяните, които пътуват за Египет. Исмаил е името на разказвачът, а неговият приятел харпунист е татуиран, нещо необичайно за миналото, срещано сред морряци пътуващи по южните морета.




Moby-Dick; or, The Whale (1851) - RMS Lusitania was sunk on 7 May 1915.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Cunard_White_Star_Line_Logo.JPG Cunard-White Star Logo.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Whitestarline.svg/1280px-Whitestarline.svg.png White Star Line vector logo

Herman Melville (August 1, 1819 – September 28, 1891)

Joseph Rudyard Kipling (30 December 1865 – 18 January 1936).

Pequod = Cunard




==========




Семейният поет на Америка




Ето кой е избрал да има две мишени за атомните бомби в Япония. Върхът на романтиката Hi + She - Hiroshima and Nagasaki. Стиховете по-вероятно са писани от съпругата му.

Walt Whitman (May 31, 1819 – March 26, 1892)

West Hills, New York ! ,

Boone and Crockett Club, North America's first wildlife conservation organization !

Henry Lewis Stimson (September 21, 1867 – October 20, 1950)

Mabel Wellington White.







========




Оливер Туист - Oliver Twist и необходимостта да си Ърнест

Драмата със сполучлив край не е писана от Дикенс и е излязла към самият край на 19-ти век. Реалният автор е някой от обкръжението на Хенли и е съставена под негово влияние. Двамата главни образа, Оливър и еврейнът Фагин са злобни и неуместни карикатури за Оскар Уайлд и Джон Ръскин. Оскар Уайлд, с образът на Оливър е представен като наивен неудачник, който всеки бие и се възползва от него. Добро момче, но без образование и нуждаещо се от помощта на интелектуалци като Хенли, а не от Рускин. Ръскин-Фагин е изобразен като еврейн, крадец и дори сводник, учещ децата децата да крадът. Имащ много приятели в Германия, Ръскин дори е бил подозиран като шпионин, по време на Франко-Пруската война. Така с един посредствен роман, писан с плагиатски методи се уцелват "три заека". Като най-голямата жертва е Дикенс, представен като антисемит, Ръскин като корумпиран нехрист, а Оскар е снизходително оневинен за престъпленията на Ръскин, но обидно и пренебрежително е образно вдетинен.

Оскар отговаря на тези клевети и обиди с насмешка, чрез пиесата The Importance of Being Earnest, A Trivial Comedy for Serious People. Където се демонстрират приятелските отношения с Ръскин, самият Оскар е имал много приятели англичани и американци в Париж, които по време на обсадата през войната са участвали дори на фронта.

Във Хобитът на Толкин, Дикенс е митологизиран с джуджето Торин Дъбовият шит. Толкин също се е досетил, че оркът Хенли и вълчата глутница около Вирджиния Уулф са нападнали Чарли имитирайки го и приписвайки му ментета.

Charles John Huffam Dickens FRSA (7 February 1812 – 9 June 1870)

No comments: