Sunday, August 22, 2010

Писменни източници за споменаването на Кайн

http://www.bbc.co.uk/programmes/b00kpv23

От това предаване за Беоулф може да се разкрие какъв е произхода на споменаването на Кайн и потомството му в северната и германска митология. Тази митология е политическа пропаганда от 17-ти век или по-точно стартира веднага след смъртта на Хенри 8, който е държал на тесни връзки с доскорошните си приятели oот монархическите родове от континента. Англиканско презвитерианската партия започва ревностна пропаганда срещу католическите владетели и папата. Освен шекспировото творчество, щедро субсидирано от правителството и поорязано от политически внушения в днешно време. В битка с континенталните монарси и паписти са съществували и такива по-невзрачни от литературна гледна точка произведения като Беоулф. Произхода му е наистина от 17-ти век, но едва в 19-ти произведението е приведено в "древен" вид, изваден е обгорял "стар пергамент" и то на измислен език смесица от диалекти и несъществуващи думи.

Пропагандата е имала много специфична функция за времето си, целяла е да наплаши народа с чудовища и жестоки разбойници обикалящи Англия, но да избегне грубото позоваване и конфронтация с католиците. Блатния демон Грендел е образ на папта, а неговата майка е католическата църква на континента. Страшния дракон, който опустошава селото заради открадната чаша от случаен роб в края на историята и лично убит от вече станалия на стари години крал е образ на испанския крал Филип 2, представян по такъв начин защото е владеел много дърхави на континента и отвъд океана, но е искал да стане и крал на Англия. Все пак по-голяма част от възрастните са били родени като ревностни католици и само с незначителни от социална гледна точка евангелски реформи е сменена църквата от римокатолическа в англиканска и презвитерианска. Пропагандата е целяла да "спасява" нещастните събратя от другата страна на канала, а не да ги обявява за врагове. На всичкото отгоре през 17-ти и 18-ти век да бъде католик човек в Англия и Шотландия е било доста изгодно, огромни суми от континента са били пренасяни на острова като средство за спасяване на изстрадалите и преследвани католици. острова до времето на Наполеон е била като днешните Израел и Палестина, места, където се изсипват огромни суми с религиозна цел. Неслучайно първи голям поход на корсиканеца бе на изток, единствения начин да се отклонят огромните потоци "религиозни" пари в противоположна посока. Друга цел на тази пропаганда е да де — християнизира миналото на острова и най-вече да го де — романизира, като, освен връщането на римските легиони още преди 5-ти век, произведения като Беоулф и цялата "северна" митология е трябвало да замести римо-гръцката езическа митология. Забелязва се интересно особеност и паралел на средновековието и ситуацията от средата на 17-ти век. Героите са родени в ужасяваща езическа общност, римляните, макар и християни са си тръгнали преди доста време. В борбата с езическите демони и дракони всички стават вярващи християни и дори геройски загиналите стават изведнъж мъченици на святата вяра. Пак опит да се замести поклонението на католическите светии с нещо по драматично и по "английско". Основната линия е да се отхвърли връзката на християнизацията на острова от римляните, като дори днешните хора се представят за потомци на норвежци, шведи, нормани и други вече утвърдени врагове на Рим и католическите крале в Европа. Западна Франция е била поти изцяло йезуитска, това са били общности разграничаващи се от Рим, но неотклонно претендиращи за християнска вяра. До 17-ти век английскта история е бил до такава степен романизирана и християнизирана, че библейския персонаж Еней от Деяния на апостолите се е смятал за "патриарх" на англичаните по примера на Авраам.

Така се оказва, че всички източници, дори и фолклорните мотиви не съдържат в себе си никакви споменавания за Кайн и потомството му. Грендел и безименната му майка чудовища са свързани с кайн за посилване на ефекта на ужас и заплаха, не поради познаване на Библията или някаква връзка със Битие 4. Очевидно е, че този блог е първото в света откритие на истината за Кайн, Авел и Сит, която е била загубена няколко поколения след започването на нашата цивилизация, започваща някъде около 800 година по сегашния календар.

http://www.tvscoop.tv/2009/05/tv_review_micha_5.html

time

No comments: