Sunday, July 24, 2011

Камъкът на Сион и географски особености на Исая и Еремия

Камъкът на Сион и географски особености на Исая и Еремия

Думата за "Сион" не значи определено място или конкретен хълм, а е относително име за свято място, за извършване на ритуали. Преводът на много места свързва Ерусалим с топографското формирование наричано хълма Сион, този смисъл явно е бил изкривен при съставянето и сега в текста Сион винаги е с топографски смисъл.

Както бях изяснявал СЗ е дело предимно на хора от Иберийския п-в, Книгата Исая е сборник с поучения и заплахи на йезуитски монаси от региона на сегашна Галисия и Португалия. Книгата се е получила най-дълга заради наслагването на текстове от повече хора, като никой от тях не е имал претенции да е юдеин. Това е избягнато и от италианците съставители на текста, но книгата определено има монашески вид. Белезите виждам в следното, Галад планината не се среща нито веднъж в Исая въпреки честите споменавания на съседите на Галад асирийци и прочее. Именно Галаад е дал името Галилея или Галисия, а местните не са разглеждали планината като единно цяло както съседите им от Юдея – Кастилия. Най-силната следа за западния произход на книгата е в думата за Асир, най-често се среща в Исая и то като потенциална военна заплаха, докато в другите пророчески книги е само епизодичен и то ранен военен конфликт. Под Асирийци се е разбирал региона на Астурия, който е бил смесван и със баските и „халдеите” главната заплаха за западните региони.

Вениамин като дума не се среща нито веднъж в Исая, рядко в другите пророци и няколко пъти в Еремия. Това явно позиционира тази книга в източните региони на полуострова, но не в Андалусия, защото тя е "южната" страна, не и на север в Каталуня и Арагон, които на няколко места фигурират като Израел или Самария, не и в крайбрежната провинция Мурсия, която в текста фигурира като Едом. Явно региона Вениамин е сегашната област Валенсия от, където произхожда книгата Еремия и вероятно Плач на Еремия.

На линка е директорията с историческите части на Библията.

https://docs.google.com/?hl=en&tab=wo&authuser=0#folders/folder.0.0B8DLMmdMtyutNzhmZjM5NTAtZGZhZC00YmI1LWFhMjAtMjUyOTNiODhjNDY1

history, old testament,

No comments: