Monday, May 20, 2013

Четирима приключенски автора и техните псевдоними


Четирима приключенски автора и техните псевдоними

Съпруга на писател и приятелки създават американската класика

Samuel Langhorne Clemens (November 30, 1835 –          
James   Fenimore   Cooper  (September 15, 1789 – September 14, 1851)

Clemens = Cooper James  Fenimore
Странното второ име Феминор показва кръгът от приятелки около съпругата на Самуел Клеменс. В годините на раждане на псевдонима личат цифри от годините на автора от Мисури. Той предполагам е бил само редактор в писанията на творбите на богатата си съпруга и нейните приятелки. Не случайно има толкова подробности около женските образи в книгите му, на пръв поглед незначителни, те все пак са достатъчно доказателство за женско творчество.
- - -
Още жени в литературата

Thomas Reid Mayne                  (April 4, 1818 – October 22, 1883)
Florence Gilbert   Dearholt (February 20, 1904 –
Edgar    Rice Burroughs (September 1, 1875 –
Известният главно у нас и в СССР Майн Рид е вероятно псевдоним на съпругата Бъроус, хипотезата е от конските истории и подобност в изписването на имеро Reid & Rice. както и почти обратното изписване на името на първият и съпруг, актьора Dearholt = Reid, дори името Mayne е производно на Mary, а годината ан раждане на псевдонима 1818 е 100 години преди преместването ан актрисата в Лос Анжелис където става кинозвезда.
- - -

Доказателства за създаването от ГДР на творчеството на Карл Май

Karl Friedrich May (* 25. Februar 1842 in Ernstthal, Königreich Sachsen; † 30. März 1912 in Radebeul; eigentlich Carl Friedrich May)
Считается, что романы Карла Мая были любимыми книгами Адольфа Гитлера во время его учёбы в школе. По этой причине после Великой Отечественной войны его произведения не изучались ни в ГДР, ни в СССР.
(Durchs wilde Kurdistan 1892)
Първите издания на книги, филми и автобиография са от времето на създавнето на ГДР. Нищо от неговото творчество не е известно във ФРГ до това време.
- - -
Как арканзаските трапери създадоха Фридрих Герстекер

Friedrich Gerstäcker (* May 10 1816 in Hamburg , † May 31 1872 in Braunschweig )
Този псевдоним е създаден в следвоенния период от значителната група немски емигранти в Арканзас, самото име означава нещо от вида Gerstäcker = Germans in state of arkansas, Heritage.

No comments: