Sunday, December 1, 2013

Как новите пуритани станаха стари

Как новите пуритани станаха стари

Преди малко получавам поредната реклама за промоция от Логос, и решавам да си пробвам способностите за отгатване на измамите в историята. Толкова бе проста, че дори не получих удовлетворение от бързината на отгатване. Псевдонимът Richard Sibbes (or Sibbs) (1577–1635) вероятно указва както един от реалните автори, адвентистът Bryan W Ball, но със сигурност идва от фразата за BiBle StudIES. Richard е указание за литературната плодовитост на адвентистката клика.
Интересното не свършва до тук, така се разкриват и други фалшификации извършвани от съвременни научни деятели за състаряване на текстове и приписването им на стари авторитети като Спърджън. Спърджън споменава Сиббс. Псевдонимът на прочутия проповедник Charles Haddon (C.H.) Spurgeon (19 June 1834 – 31 January 1892) промотиран от много амвони е всъщност компилация за думите  pulpit georgetown university и същевременно на проповедника и автор William Graham Scroggie (1877–1958). Линк с творчество на Скроги, от което в Джорджтаун са преработили и редактирали теологията и проповедите му. Първите публикации с автор Спърджън са все от разни малко известни издателства я САЩ, едва в последствие  през 90-те основните издатели започват да го печатат. Църквата The Metropolitan Tabernacle, е основана от неговите предшественици, но не и от 19-ти век. Никой от по-старите баптисти не помни “принца на проповедниците” от преди първото публикуване на негови цитати в началото на 70-те. Биографията му дори изниква през 90-те. Съвпадение има и при името на църквата му с разположението на университета Джорджтаун в столица, но на САЩ. Случат със Спърджън показава че не всяко менте е непременно ерес или поганщина, но заблудата със история е недопустима дори и да се ползва с благородна идея.
Други псевдоними предшествуващи този на Спърджън са също на по-съвременни автори, най-интересни автори са Benjamin Keach (29 February 1640 – 18 July 1704), John Gill (23 November 1697 – 14 October 1771), John Rippon (29 April 1751 – 17 December 1836).

No comments: