Wednesday, April 6, 2016

Защо Стар Уорс не трябва да се свързва с религия


Защо Стар Уорс не трябва да се свързва с религия

Наскоро излезе зрелищният пореден седми епизод на "Междузвездни войни" и се забеляза в нета опити да се свърже филмът и сцени от него с религията. За вярващия християнин е изключително голяма грешка да прави такава връзка. Така се злепоставя истинската вяра, а и самите автори на филма не са целели да имат нещо общо, с каквото и да е вероизповедание. Разбира се във филма се намира интересен сюжет, противопоставяне на понятие като добро и зло, което чисто християнско разбиране за света. Самият Лукас само ползва такава философия, за да създаде ярки и запомнящи се образи и филмова драма подобна на приказките. Във всичките серии на седмологията се поставят на екрана сцени и образи от личния и професионалният живот на Лукас и в последния епизод на Абрамс. Ще изброя по-главните образи от филма и връзката от обкръжението им.
Люк Скайуокър и принцеса Лея са образ са самият Лукас и съпругата му Марсия, на края на епизод 6 те е трябвало да се оженят както се случва във всички приказки, но в реалния свят те се разделят и за това те са представени като близнаци.
Хан Соло и Чубака са образи за приятеля на Лукас Спилбърг и неговото куче, който има сериозни заслуги за филма, които не се афишират.
Лорд Вейдър е образ за бащата на Лукас, който е бил против филмовите занимания на сина си и е искал той да продължи бакалският му бизнес в затънтеното градче на Калифорния.
Често се споменава, в нета, че приятелят на Лукас Франсис Форд Копола е образ за Хан Соло, но всъщност той е образ за учителя на Люк във филма Оуби Уан Кеноби.
Звездата на смъртта е изкуствена планета много подобна като образ на първите телекомуникационни сателити. Самото взривяване е представено като логото на компанията Юнивърсъл студиос, която е "унищожила" старата република на по-малките стари филмови студия и избила "джедаите", звездите на киното. Детайлното показване на атаката на звездата на смъртта е образ на логото на компанията "20 сенчари фокс". Както и спомен за Лукас от работата му като оператор на автомобилни състезания.
С3ПО и Р2-Д2 визуално напомнят на статуетката за награждаване с наградите "Оскар" и на кофа за боклук. Имената С3ПО напомня като произношение на английската дума "стюпид", а Р2-Д2 е някакво понятие от звукозаписа.
Зеленото джудже Йода, както е споменато от самия Лукас е образ за неговия любим куклен герой Кърмит де фрог.
Джаба дъ Хът неслучайно носи име като пица Хът, той и престъпната му шайка са образи на филморазпространителните компании. Филмовата лента се съхранява в голени кръгли кутии подобни на кутия за пица.
В серията започнала от 1999-та се набляга на интригите в Холивуд довели до възхода на сега големите филмови корпорации. Ироничният образ на Джар - Джар Бингс е образ за Джей - Джей Абрамс, който много се е мъчил да вземе участие в продължението, но едва последният епизод му е било позволено да се включи. В последната серия вече новият директор Абрамс е въвел нови паралели на образи от съвремието ни. Кайло Рен синът на Хан е образ за колегата му Деймс Камерън, дори имената им си приличат. Камерън е бил близък с Лукас и Спилбърг. Момичето Рей е образ за самия него директорът Айбрамс, неслучайно във финалната сцена на филма Рей се среща лично с Люк - Лукас и си разменят светлинният меч.

No comments: