Wednesday, April 6, 2016

Получаване на думите “Галактика” и “Млечен път”

Получаване на думите “Галактика” и “Млечен път”

Името Milky way, както и на най-близката галактика Anromeda са съставени от Sir John Frederick William Herschel, 1st Baronet KH FRS (7 March 1792 – 11 May 1871). Баща му Уилям е включен в списъка с астрономи в последствие.
Съпруга на първата дъщеря на Хершел Каролине е бил военен офицер, пратен в Крим. На английски думата Crimea прилича много на думата crime, но и на cream. Думата за път на английски е way, което е взето от името на съпруга на осмото дете на Хершел, Амелла. Амелла е женена за прочутия Sir Thomas Francis Wade (25 August 1818 – 31 July 1895). Wade се произнася подобно на way. Той е и образ за астронома Thomas Wright (22 September 1711 – 25 February 1786).
Името на образованието, в последствие най-”близката” галактика Andromeda е съставено от името на четвъртата му дъщеря Маргарет, участвала в рисуването на наблюденията от телескопа и съпругат и. По това време не са могли да заснемат образа. Margaret Louisa Marshall (née Herschel)
(1834-1881), Daughter of Sir John Herschel; wife of Reginald Dykes Marshall
Andromeda = Reginald + Margaret
Самото име “галактика”, гръцката дума за мляко е измислено най-вероятно от Пърсивъл Лоуел или от някой от съвременниците му. Самата идея за безкрайност на вселената и същност на звездите като “далечни слънца” е със сигурност идея от началото на 20-ти век, вероятно на Хъбъл.

No comments: