Thursday, August 3, 2017

Приказка за неродената мома

Приказка за неродената мома
Тази приказка и то в аудиоформат е втората, която запомних от детството си, първата е за златната рибка. Докато я слушах сега си припомних много добре думите, музиката, дикцията на актьорите и дори раздразнителното неудовлетворение, когато си задавах въпроса, защо ли някой е седнал да пише такава глупост. Днес лесно разбрах какви са образите, авторът е бил част от политическа олигархическа клика и разбира се не се отличава от шаблонният и досаден начин на мислене. Състоящ се от простата идея как да напише нещо си тъпо и да го направи да изглежда интересно за потребителите.
Образите са следните, царският син е авторът, творецът на глупости, но със политически протекции. В този случай псевдонимът е Ран Босилек или Генчо Станчев Негенцов (26 септември 1886 г. Габрово, България - 8 октомври 1958 г. (72 г.) София, България). Неродената мома е персонаж изобразяващ самата творба антропоморфизирана в човекоподобно същество. Красивият и съблазняващ външен вид е образ за отношението на авторът към писачеството си. Трите ябълки, с които го дарява слънчевата майка са образ на образованието получено от него и двамата му братя, единият метеоролог, другият педагог. От тримата само той става литератор, за това двете първи неродени моми напускат царевият син. Всички останали образи като, стара черна жена, кладенец, златна рибка, топола, са подробности съпътстващи интересният за автора начин на писане на произведенията си.


Все още не мога да си обясня защо, толкова подробно запомних текста на тази тъпотия, въпреки че я слушах само няколко пъти преди да се науча да чета.

No comments: