Saturday, September 22, 2018

Mентетата в слънчевата система


Mентетата в слънчевата система

Значение на думата Pluto
Преди малко гледах документален филм за постиженията на НАСА. Бивш пенсиониран служител, понастоящем служител в музея на авиацията разказа как в началото на 60-те в училищните учебници е имало уроци за растителноста на Марс и как тя успява да преживее суровата почти “канадска” зима. Като се игнорира дори важен факт. Още от 19-ти век е било ясно колко слабо е гравитационото поле там и съответно газообразна и течна вода не би могла да се задържи, само големи прачета лед скрити от слънцето. За съжаление подобен вид заблуди продължават да съществуват и най-наглата от тях е “планетата” Плутон.
Това съвсем случайно откритие бе направено, когато осъзнах, че 4-те и спътника открити от Хъбъл са само лична изява на мой познат, бивш познат. Персонаж с гигантско его и отвратителни обноски, той разбирайки за измисленото откритие от 1930, решава да го ползва за лични цели. С което ми подсказа да погледна по-сериозно на всички по-големи открития в слънчевата система.
Апаратът на НАСА "Нew horizons" гематрия 166, изстелян 2006-та не случайно се управлява от университета Джон Хопкинс, за разлика от другите реално съществуващи от ДжПЛ. Такъв апарат няма, ракетата е пуснала някой шпионски сателит, а снимките на повърхността на Плутон - Харон идват от ето тзи линк https://www.newhorizons.com/.
Интересна е връзка между откриването на спътниците Pluto & Phoebe. Тя е в следната личност, William Henry Pickering (February 15, 1858 – January 16, 1938), той открива Фиби по метода, по който в последствие ще бъде открит и Плутон. Шарлатанин и интригант с налудничави и измислени открития, създава обсерваторията Лоуел, където е “открито” другото менте Плутон. Той е автор на теорията обясняваща орбиталните колебания на Нептун с планетата ‘икс. Негова е теорията за континенталният “дрифт”, като следствие изваждане на материал от Тихият океан за създаване на луната. В последствие е била преработена и приписана на не чак толкова компрометиран “учен”, за да хване декиш.
Други заслуги на моят познат, бивш познат, са кентавърът “Чарикло” с пръстените, открит когато се роди дъщеря му през 1997-ма и междузвездната комета от миналата година отбелязваща нейната 20 годишнина.
Заключението е следното, в слънчевата система има само Слънце, плюс 9 планети, към тях се брои и Церера и седем спътника, другите кръгли спътници и Плутон са ментета. Седемте спътника са, нашата луна, 4-те големи Юпитерови спътника, Титан и Тритон. Другото е политика и изява на кариера. Така получаваме числото 16 за кръгли създадени тела, число от значение за времето. Астероидите са много по-малки от колкото се представят и не са кръгли.
В нета има копи-песйстваните теми за конспирации, за съществуване на общност на вярващи в плоската земя и отричащи кацане на луната, силно преувеличавано като смисъл постижение. Това са тиражи на платени тролове, и такива неща трябва да се игнорират, те се пускат от медиини манипулатори за прикриване на истинските измами и лъжи в астрономията.

================

No comments: