Monday, May 31, 2010

Преминаването на Йордан, кога е истинско и кога не

Преминаването на Йордан, кога е истинско и кога не

При разпределението на земята на 12-те племена в измислените глави на Числа 32 и 34 се споменава, че племената на Рувим, Гад и половината на Манасия са поискали да се заселят от другата страна на Йордан, като само ще преминат, за да воюват с хаанаците. Измисленоста на този пасаж се потвърждава и от И.Н.4:12, където съвсем явно се описва реда на преминаване, всички са преминали като последен е ковчега на Завета с левитите. След това ни в клин ни в ръкав се споменава и за трите племена, които също са преминали. Съвсем ясна е натъкменоста на този текст. Който предшества изключително важния стих 4:13, който в преводите дава само десетократно по-голямо число хора, не са 40000, а 4000. За разлика от хилядократното в Египет не са влезли в пустинята с 600000 както е превода в Изход, били са само 600 мъже.

Повторения на тази неуместна митологема се намира и във Второзаконие 3, 4, 29 и Исус Навин; 1, 4, 12, 13, 18, 22. Като книгата Исус Навин би трябвало да се лиши от всичките си описания на земята на дяловете на племената. Споменатите имена на градове, реки и места е неуместно, те едва ли е трябвало да приемат старите чужди имена, а и е излишно да ни се описва в текст, който не дава яснота за земята, защото е на друга планета.

Следва последното преминаване на Йордан в книгата Рут, действие с голям символизъм. Споменаванията в Съдии са измислени също. В 1 Самуил има само две места, където се споменава Йордан в глави 13 и 31, естествено добавени по-късно. Последното място на преминаване в Библейския декалог, е когато Давид бяга от Авесалом в 2Самуил 17. На края на главата се споменава за донесен боб :-). Вероятно след стих 14, където е приет съвета на Ахитофел главата свършва, за да продължи в следващата 18, но не съм сигурен дали има и стихове, които да останат, като спасяването на двамата свещеници, който обаче имат повтарящи се имена и историята им е прекалено подобна на Йерихонската с двамата свидетели и самоубийството на Хусай.

За новозаветното преминаване на Йордан ще има отделен постинг, а ето как изглежда вече и канона на Библията;

http://docs.google.com/Doc?docid=0AcDLMmdMtyutZHdmZGs2bV85MDJmbXN0ZnFjaA&hl=en_GB 

time, old testament

No comments: