Sunday, December 5, 2010

История на сметалото и цифрите и дълговете

История на сметалото и цифрите и дълговете

Днес разглеждах няколко интересни за мен части от историята на математиката

Ако се потърсят сведения за произхода на цифрите и десетичната цифрова система можем да намерим само някакви произволни и безпочвени сведения, че цифрите са измислени от араби или индийци преди милиони години и в Европа са донесени едва през средновековието. Десетична бройна система всъщност е имало откакто има хора, и тя е произлязла от 10-те пръста на ръцете, всякакви претенции са безсмислени. Сметалото е също уред "ъпгрейд" на пръстите на ръцете, който е също повсеместно разпространено.

Интересното за цифрите е все пак защо и кой е измислил числото 10 да има два символа, логиката на пръстите и сметалото е числото да е с единичен символ както всички други едноцифрени. Днес виждаме нулата да е с единично обозначение, но никой човек няма "нулев" пръст и никое сметало няма нулево топче. Извода за появата на двуцифрена десетка е в практиката да се записват по-големи сметки не само при търговски операции, но и пресмятане на дългове, които да се изплащат на части, това предполага пазене на документ за дълъг период дори и след изплащане на дълга. Явно тогава се появява и числото нула, а системата да се записва числото 10 и кратните му е именно за улеснение да се следи плащането на дълга. Ако числото се записва само с един символ, това би създало неудобство при изписването на по-големите числа. От дизайна цифрите съществуващи и до днес е явен произхода им от Апенините, цифрите приличат на латинските букви. Твърденията, че Леонардо от Пиза или Фибоначи ги е разпространил в Европа са също неоснователни, разпространители са били лихварите и длъжниците.

Заблудата на Ultra & Alan Turing и история на компютрите

Друга велика заблуда са твърденията за "разчитане" на военните кодове по време на войната. Според съвременната про-гей пропаганда компютъра е измислен от някакъв обратен самоубиец в Англия, с чиято помощ е бил победен нацизма. Множеството филми и книги не дават отговор на въпроса как са разчитани кодовете, след като всяко съобщение е било с различен "ключ". Без така наречените "ключове" нито един код не може да се отвори. Противника може да "разбие вратата", но не и да изработи "ключ" за да се разгадае кода на съобщението. Още по-смешно е описанието на механичен компютър с клапани, който се споменава да е бил построен в магическото място "Блечли Парк", забележете съвпадението с прословутия център "Xerox park". Там през 70-те компанията привлича истински гении и създава трите основни елемента на информационната революция. Първия е така нареченото "флоти" или системата за магнитно запаметяване на информация, технологията е измислена от ИБМ, но Ксерокс я правят преносима и приложима за различни компютри. Второто е свързването на компютрите в мрежа и възможност за едновременна работа. Третото е графичната операционна система и периферия като мишка, настолен принтер и подобни, до тогава тези чудесии са били в ръцете на супер машините на ИБМ.

Така накратко истинската история на компютъра започва с "Биг Блу", Ксерокс прекрачват прага от лабораторията към офиса, но едва след тях други компании като познатите днес търговски марки развиват нещата за масовия потребител. Всички изпълнения претендиращи да са компютри от преди ИБМ са ентусиаторски начинания на правене на механизирани сметала. Естествено много от първите ентусиасти успяват да приложат идеите си, но технологията на самото производство на хардуер и днес се владее от ИБМ.

science, history

No comments: