Wednesday, December 1, 2010

За какво служат Нурагите (Nuraghe) в Сардиния

За какво служат Нурагите (Nuraghe) в Сардиния
За тези постройки разбрах едва преди малко от постинг на друг блогър. На линка могат да се видят снимки на хилядите конусовидни зидарии приличащи на фесове.
Те имат тесен вход, някои са с малки прозорчета, които не служат за гледане или за обстрел, от тях нищо не се вижда, нито пускат светлина. Постройката със сигурност не е укрепление, грубата зидария и скосената стена са удобни за катерене, а липсата на покрив е директно указание за функцията им. Това са огнища, гигантски култови олтари с комини. Пресечения конус е най-добрата конструкция за създаване на въздушна тяга изстрелваща дима възможно най-високо. Тези олтари са имали както духовна функция показвали са огромното значение, което хората са отдавали на жертвата, не е пасхалното агне, а козела за всеизгаряне. Сардиния е известна с традициите си в козарството.
Козела е бил и социален фактор, чрез събиране на хора и от други части на острова, местните са се опитвали да преодолеят различията си. Като в козела на всеизгарянето са влагали символично проблемите и мъките на острова. Козела е трябвало да изгори напълно, за това са се правели такива гигантски постройки осигуряващи горене за цяла седмица без прекъсване, така дори и пепелта ще бъде изхвърлена. Не е ясно къде са закарвали козела на опущението, острова не е толкова голям, за да има пустини. Вероятно след изгасването на огъня са го затваряли вътре с голям запас сено и вода.
history

No comments: