Saturday, February 19, 2011

Комините в Сардиния и Шотландия, (Nuraghe) и (The Broch)

Комините в Сардиния и Шотландия, (Nuraghe) и (The Broch)

За тези постройки разбрах едва преди малко от постинг на друг блогър. Има хилядите конусовидни зидарии приличащи на комини, (Nuraghe) в Сардиния, а тези в северна Шотландия са по-редки, но по-внушителни. Тези постройки са със същата функционалност като шотландските The Broch. Преди мислех, че тези неща са уникални за Сардиния, но явно не са чак толкова самобитни.

Те имат тесен вход, някои са с малки прозорчета, които не служат за гледане или за обстрел, от тях нищо не се вижда, нито пускат светлина. Постройката със сигурност не е укрепление, грубата зидария и скосената стена са удобни за катерене, а липсата на покрив е директно указание за функцията им. Това са огнища, гигантски култови олтари — комини. Пресеченият конус е най-добрата конструкция за създаване на въздушна тяга изстрелваща дима възможно най-високо. Имали както духовна функция, показвали са огромното значение, което хората са отдавали на жертвата от седмия месец, козела за всеизгаряне и на опущение.

Козела е бил и социален фактор, чрез събиране на хора и от други части на острова, местните са се опитвали да преодолеят различията си. Като в козела на всеизгарянето са влагали символично проблемите и мъките на острова. Козела е трябвало да изгори напълно, за това са се правели такива гигантски постройки осигуряващи горене за цяла седмица без прекъсване, така дори и пепелта ще бъде изхвърлена. Ето и къде са закарвали козела на опущението, острова не е толкова голям, за да има пустини, каквото е изискването за отпущането, а да се води някъде надалече по море означава човека да се отдели за празника. И двата козела са затваряни в тези символични комини с голям запас сено и вода, когато те свършат вероятно за две-три седмици през отворения покрив се хвърля запален факел, който да запали приготвените дърва и така двата козела да изгорят напълно.

Ето и някои особености. В Сардиния комините са от обли недялани камъни, докато шотландските са с двойна стена. Символизмът е един и същ, това е друг свят, където се праща греха понесен от козел на опущението, а изгарянето е на неговото мъртво тяло. Символизмът на този обред има много общо с нашия свят, но това ще се разглежда допълнително. Вероятно в оригинала козела на всеизгарянето е сит, а този на отделянето или опущението е Кайн, значително по-рано и по-млад умрелия Авел е символизиран чрез пасхалното агне. И двата вида градежи са явно правени от ситите.

Това е основно допълнен и преработен постинг от;

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/11/29/za-kakvo-slujat-nuragite-nuraghe-v-sardiniia.642695

history

No comments: