Wednesday, October 5, 2011

Връзката на Мавро Урбини и Цезар Бароний с нашата история


 Връзката на Мавро Урбини и Цезар Бароний с нашата история 
Историята на публикацията на даден документ по история е не по-малко интересна от историята записана от него. Ако се отиде на страницата на уикедпедията, където е името Мавро Урбини, няма да намерим италиански раздел, най-подробни са разделите на български и сръбски, като дори френската страница е сред най-скромните и като външна информация дава линк на сръбски :-). Явно това показва кой е заинтересуван от тези творби с исторически недоразумения и пропаганда на национализъм. Най-подробните изследвания върху Мавро Урбини са на сръбски и от сърби и естествено в интересите на сръбския шовинизъм. Първоначално мислех, че книгата е руска пропаганда от 18-ти век, от времето на Петър 1, когато обаче в книгата се срещнат следните цитати;
Папский аббат Мавро Орбини написал "Историографию" аж в 1606 году. Вот небольшой отрывок из неё: "Русский народ является самым древним на земле народом, от которого произошли все остальные народы. Империя мужеством своих воинов и лучшим в мире оружием тысячелетиями держала всю вселенную в повиновении и покорности. Русские всегда владели всей Азией, Африкой, Персией, Египтом, Грецией, Македонией, Иллирией, Моравией, Шлёнской землёй, Чехией, Польшей, всеми берегами Балтийского моря, Италией и многими другими странами и землями...".
Очевидно се разбира, че няма начин в Русия да публикуват толкова идиотски текст през 18-ти век, това е дело на атеистите - балканци от нашия регион и то от края на 19-ти век, когато царството на славяните е започнало да добива актуалност. Ето и реалната дата на публикуване на "История славянобълрска". След като се създава Сърбия те си публикуват Мавро Урбини, а в последствие следвайки сръбския пример и нашенците начело с Пенчо Славейков и компания разпространяват паисиевата история.
Ето достатъчно доказателство за липсата на всякакви сведения относно нашия регион, от преди началото на 19-ти век.
Когато се отвори сайта на „История славянобългарска“ в уикетпедията се вижда, че освен на български има две кратки споменавания на английски и полски. Полският е разбира се заради споменаването на Цезар Бароний, написал анти — евангелски, а за поляците антигермански истории. На сайта на католическата енциклопедия са се престарали да обясняват за грешките му с някакви страстни верски мотиви на писане на аналите на историята на църквата. Накрая дори признават, че следващите поколения са "поправили" тези грешки. Тоест напаснали са историята според политиката на силните на деня.
Извода за българската история е неутешителен, пропаганда и директни лъжи на килограм.
histori, science, 

No comments: