Sunday, October 9, 2011

Произход на имената Моргот, Мелкор, Саурон, и авторството на Властелина

Произход на имената Моргот, Мелкор, Саурон, и авторството на Властелина

Името на архи злото във властелина Моргот идва от първия откривател на еретични писания, Morgoth - Morton Smith (May 29, 1915 – July 11, 1991). Той е и първия откривател на някакъв идиотски текст, представляващ апокрифно евангелие на Марк, както и на открити богохулства представяни като история и наука. Първото име архизлото все пак е Melkor, и идва от друг човек, Andrew Lang (31 March 1844 – 20 July 1912), когото Толкин е изучавал заедно със съпругата си Едит и вероятно брат си Хилари, за да постъпи в Оксфорд. Това е смисъла на Lay of Leithian, изучаване на фолклора и митологията на Ланг, който по това време е бил преподавател в Merton College. Тази поетична балада е и вториото писание от средната земя, първото наречено "Падането на Гондолин" е започнато от негови приятели, убити на фронта. От тук идва и името Melkor - Merton College folklore. Това, че две различни фигури са представени в средната земя с една личност не бива да ни смущава, нечистите сили действащи чрез различни хора са безлични.

Най-трудно бе разгадаването на името Саурон, Sauron е игра на букви с името Thomas, взимат се последните две букви на обратно "Sa", "m" се раздела на "r+u", следва "о", а "n" е "h" без антена. Томас е Thomas Wright (April 21, 1810 – December 23, 1877), за него вече имаше постинг;

Във Властелина преди време бях намерил и пасаж с авторство от приятеля на Толкин К. С. Луис. От влизането в мините на мория до самия изход се разказва за съдбата на писателите - джуджета в областта на вярата. Съвпаденията на имената Мория с библейския хълм е указание за вярата. За това се ползва съвременно ирландско име Гимли, Луис не е бил фантаст както Толкин, а изявен теолог. С това все пак присъединените пасажи не свършват от началото до самия влизането в мините на Мория текста е дело на Толкин, следа Луис до излизането от мория. От там насетне в писането се включват съпругата му едит, която е представена чрез мъдреца Гандалф и тримата му им сина, като Мери е Michael, Пипин е форма на младши, първия му син е също John, а Frodo е  Christopher John Reuel Tolkien (born 21 November 1924). Към края при влизането в Мордор явно и приятеля на Толкин, пресъздаден с образа на Сам, който не е литератор и няма висше образоване също се включва по някакъв начин в писането. Като явно помощта му в битката с Shelob, паякът образ на Шекспир и вероятно на Шерлок Холмс, драматичната борба между Холмс и Мориарти край скалите на висок водопад вероятно е вдъхновило борбата между Сам и Голума.

Самият Толкин или може би К. С. Луис, се включват съвсен накрая, когато Саруман завладява графството, но е убит от слугата си Грима при завръщането на Гандалф и хобитите. Името Саруман идва от думата за човек saruman - human и от името на един от учените записващи думите на пророка в последствие убит в Mека `Abdullah ibn Sa`d Ibn Abi Sarh.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiLadQ8cgkjR-flryi3dfzPE5T5zJHjQ6Q5aBpDZMEs-ojb-CBIVqWGIh_BW2baOZHFiiaacjIFVhE4oLXRRUhQS3VEZFDwTAD-rpPNoYNh9FgDftXGc46QPt6IvIfmzW2nWwOtophi3k/s649/humanism.png

Tolkien, 

No comments: