Tuesday, October 4, 2011

Призракът на Робърт Саутни изскочи отново и кой се крие зад името Oedipus-Едип



Преди малко се зачетох в анонимната поема An Essay on Criticism от Alexander Pope (21 May 1688 – 30 May 1744) и видях веднага два силни анахронизма. Първият, думата Essay се появява едва след смъртта на Поуп през средата на 18-и век, а втория е относно единственото критично споменаване на съвременник на Поуп чрез намек, но с целенасочена връзка с име на човек. Първия сериозен критик на литературата John Dennis (1657 – 6 January 1734) получава единственото сериозно, но и същевременно унизително сравняване със "Рицарят от Ла-Манча". Според моите открития дон Кихот е дело на Саутни и тук намирам същата близост с натруфения стил на писане в началото и края, където древните авторитети се натрапват като идоли в някое езическо капище. Анонимната публикация е имитация на The Rape of the Lock, а Джон Денис е осмиван и другаде, Саутни дори успява успешно да интегрира идеи от кореспонденцията на Поуп,за да придаде автентичност на фалшификата си.
Все пак Поуп не бива да се подценява, вярвам, че той е допринесъл много за книгите писани или приписвани от познатите му Суифт, нищо чудно идеите за лилипути и великани да са дошли именно от неговия нисък ръст.


 На какво е цар Едип

Зад името на български Едип се крие известния Samuel Foote (January 1720 - 21 October 1777)  в двете драми Едип цар гърците в Тива се разказва в митологичен аспект живота на Samuel Foote. Английската фраза swelling foot - подут крак е иронична игра на думи с името Samuel Foote. Името на града Thebes е код — съкращение на местата, където драматурга Фуут е изнасял представления, Едип цар на гърците the Grecian Coffee-house и Thebes -  the Bedford Coffee-hou  

Самото име Софокъл - Σοφοκλης есбор от думите за мъдрост и събрание, пак някакво наистина по-старо британско изобретение. Другите ттворби приписвани на Софокъл са от други явтори.

 The word oedema (British English) or edema (American English) is from this same Greek word for swelling: οδημα, or oedēma.

Samuel Foote (January 1720 – 21 October 1777) and theatre, and in the Grecian Coffee-house  the Bedford Coffee-hous

Oedipus ( Οδίπους Oidípous meaning "swollen foot") was a mythical Greek king of Thebes - Samuel Foote


No comments: