Thursday, February 23, 2012

Как Лорд Келвин стана Жан Калвин и послужи за образ на Исаак Нютон



Как Лорд Келвин стана Жан Калвин и послужи за образ на Исаак Нютон

Тук ще разгледам повърхностно две конспирации около прочутият
William Thomson, 1st Baron Kelvin OM, GCVO, PC, PRS, PRSE, (26 June 1824 – 17 December 1907).
Ако се погледне списъкът с неговите трудове, намираме повече теология и философия отколкото математика и физика.
Първата конспирация е в разкриването на истинкото лице стоящо зад псевдонима Жан Калвин. Първите публикации в превод са направени в Шотландия от близки на лорд Келвин и близостта на думите Калвин и Келвин не е случайна. Първият издател е Beveridge, Henry, (1799-1863), кратка история на превода.
Писанията на Калвин са твърде Библейски теоритични и не може да се намерят следи от епохата и мястото на писане, но проследяване на изданията, първо Шотландия, след това презвитерианските общности в САЩ и колониите изключва техният континентален произход. Могат да се намерят и дрги доводи, но за сега тези двата са достатъчни за намиране на автора и времето на написване на "Институтите" на Лорд Келвин - Калвин.
Втората конспирация е, че добре известният живот на Лорд Келвин е много близък с този на Нютон, явно историците Уитхед и Кейнс са взаимствали описанието и са го залепили за това на Нютон Той е реална личност с голем принос в математиката и астронмията, икономиката и техниката. Но явно издаваната от оксфордският християн-комунист Уайтхед "Принципия Математика" не е точно негова, а биографиите популяризирани от Кейнс и брат му архивар на парламента и Тауер са ментета в по-голямата си част.

No comments: