Friday, June 8, 2012

Атмосферата на Венера, Халеевата комета и пресмятането на разстояния до слънцето.



Атмосферата на Венера, Халеевата комета и пресмятането на разстояния до слънцето.

Първата снимка на атмосферата от земята е тази през 2004-та, при предишното преминаване на слънцето.
http://www.astropix.com/HTML/SHOW_DIG/Venus_Atmosphere.HTM

Веднага изниква въпроса, как са се досетили хората преди космическата епоха за атмосферата на тази планета, която не е далече, но поради малкия си размер и недостатъчно добрата техника и оптика няма как да се види от земята. Отговорът е логичен, хората са знаели още преди 150 години, че Венера е малко по-малка от земята и би трябвало да има атмосфера. Този извод е от съществено значение, така се компрометират твърденията, че в миналото хората са забелязвали атмосферата при преминаването, така се доказва несъстоятелността на всякакви астрономически наблюдения на преминаване пред слънцето до началото на 19-ти век, те са просто съчинения от викторианската епоха. Още по-интересно е и липсата на публично оповестяване за извършване наблюдение на преминаването през 1874 and 1882, което Силвестър се е опитвал да пресметне. Разбира се от мита за предни математици, Ойлер е ослепял от взиране в слънцето подобно на Силвестер, а Кеплер е направил неуспешни опити да изчисли това време и то на няколко пъти според мита за него. Това са споменавания за неуспехите на Силвестър, които са били изпълнени едва през средата на 20-ти век при използването на радари.
Кометата от 1910 година е първият път, когато наблюдението е регистрирано, като е наблюдавана от много хора. Няма обяснение, защо самата комета не е забелязана от телескопи няколко години по-рано, след като толкова много хора са предсказвали появата и, а явяването и е било велика сензация. Която едва в последствие е била истеризирана, като е бил измислен и откривател, Edmond Halley. Името е комбинация от името на оксфордския колеж St Edmund Hall, ползвано е това име само за да се даде почит към най-старият английски университет и място, където са започнали да изучават естествени науки. Другата част е от известния кеймбриджки математик Cayley. Ето и сравнения на името и близки аналогии в дати на раждане и смърт. Хали дори е погребан 100 години след раждането на Нютон и се разпространява карта за предсказано от него затъмнение, която със сигурност не може да е съставена преди средата на 19-ти век, когато са открити оптичните уреди за мерене на разстояния.
Edmond Halley (08 Novem 1656 – 14 January 1742)
Arthur    Cayley (16 August  1821 – 26 January 1895)

Най-интересното е пресмятането на разстоянията до слънцето, които са от същественото значение за предсказването на движенията на планети и други тела. Това със сигурност не е получено чрез наблюдението на преминаването на Венера пред слънцето. Това наблюдение е недостатъчно за пресмятане. Има и друг начин за пресмятане на разстоянието до слънцето, без точен часовник и радар и мисля, че знам как да го открия.

No comments: