Tuesday, June 26, 2012

Историята на Тибет, единение на окултизъм, политика и измами в историята


Историята на Тибет, единение на окултизъм, политика и измами в историята

Интересът на света към Тибет започва от експедицията на посредственият художник, шарлатанин и болшевишки агент Рьорих от 20-те години на миналият век. Като книгата на Хилтън “Изгубеният хоризонт” и последвалият я филм засилват този интерес. Ползвайки връзките си с теософското общество, те убеждават американският министър на земеделието да се изпрати експедиция в Индия и Китай за събиране на семена от растения, които щели да растат без вода или дори да спрат изпаренията на вода от почвата. Тази държавно финансирана шашма, както и други далавери с бизнесмени довеждат Рьорих в Азия, където той прокламира болшевизъм теософия и окултизъм и дори борба за образуване на нови държави. Подобно на създаването на Монголия още преди обединяването на Китай от едно правителство, теософите се надяват да сторят същото и на други места. Те правилно предвиждат разпад на колониалните управления и дори включването на Япония във втората световна бе именно в следствие на тези интриги. Успехът на теософите е частичен, влиянието им върху местната политика е незначително, но именно техни писания и философии става популярни на запад като част от идеологията на окултизма. Абсолютно всички политически действия свързани с името на Тибет като някаква отделна държава са измислени и фалшифицирани от следвоенният период. Ето и един обикновен пример на измама. Така нареченият английски поход към Тибет през 1903/4, The British expedition to Tibet during 1903 and 1904 е завършил с някакво идиотско споразумение, Convention Between Great Britain and Thibet (1904). Основният акцент, на което е, да се представи територията като независима страна признавана от съседите си, каквато тя всъщност не е. Фалшифицират се и дори пътеписи с исторически описания, като този на известният журналист Edmund Candler.
Днес интересът към региона се засилва и това е дело изключително на окултни общности изискващи създаване на фалшива история, на новоизмислената си религия и възползване от непознаването на миналото за манипулация на съвременниците. В това се открива първостепенното значение на историческата измама за окултно — тоталитарните секти и партии, чрез притежаване на миналото сектантите ще контролират и бъдещето на хората. Покрай тази история се налагат и промени и в историята ан Теософското общество, което ще е утрешната задача.


Edmund Candler (1874 – 1926) Edmund Candler, The Unveiling of Lhasa, E. Arnold (London, 1905)
The British expedition to Tibet during 1903 and 1904

Никола́й Константи́нович Ре́рих (27 сентября (9 октября) 1874, Санкт-Петербург — 13 декабря 1947, Кулу, Химачал-Прадеш, Индия)
Agni Yoga i

No comments: