Wednesday, June 27, 2012

Каква Тайна донесе Тайната доктрина от Тайната градина


Каква Тайна донесе Тайната доктрина от Тайната градина


Според разпространеният мит за написване на Тайната доктрина от мадам Блаватская тя е публикувана през 1888 в измислен английски теософски журнал не запазил се до днес. Конспирацията се разпознава по начина на писане, мадам никога не е била в Индия или Тибет, където според мита намерила текстовете в подземен манастир. Към края на живота си се е върнала в Русия или е заминала някъде в английската провинция и за това изчезва от полезрението, дори публикуваните няколко нейни фотоси с полковник Олкът са ментета. “Тя” споменава, че просто събрала “цветя” от изтока и ги вързала с една връв, висша форма на скромност, но именно Рерих има стихосбирка с име “Цветя Мории” и той е обикалял в Азия. Истинският автор на този основен окултен труд е сънародникът и Рерих, съпругата му, някой от многото му роднини и някой друг американски учители от неговото обкръжение по времето на първата световна. Елена е и името на жената на Рерих, Блаватская е била известна в Англия с някои окултни практики, срещала се е с полковник Олкът, движела се е във висшето общество въпреки че е била чалната. Най-вече американците и руснаците седящи зад конспирацията са искали по-авторитетна среда за зараждане на измамата им, викторианска Англия, а не вътрешността на САЩ по време на войната. Дори самото име е вдъхновено от новелата за деца The Secret Garden is a novel by Frances Hodgson Burnett, в която се отправя остра критика към медицината, каквато теософите насочват и към религията. Това са причините именно нейното име да е ползвано за авторство. По надолу публикувам и имената на лидерите на теософията. Не само Блаватская, но и Olcott , Judge, Besant са само фигури и символи, организатори и хора с контакти, но не и идеолози, каквито търся за зараждането на измамата. Техният труд не е маловажен, но той е второстепенен и касае не възникването, а разпространението на заблудата.
Надолу са съвсем накратко заслугите на всеки от щурмфюрерите на теософията, това съвсем не е пълният списък на авторите на идеи, повечето от които са били англичани и няколко американеца, но те са били просто еретици.
Colonel Henry Steel Olcott (August 2, 1832 – February 17, 1907) - Измислил е понятията Будизъм и Теософия, като преподавател и учен има множество контакти по света за обединението на лъжеучението, което му е главната заслуга.
Annie Besant ( née Wood, 1 October 1847 – 20 September 1933) - Също само лидер и организатор, приписваните и книги са издавани към кая на живота и явно са дело на австралийския и английския отдел на сектата.
William Quan Judge (April 13, 1851 – March 21, 1896) - Лидер на калифорнийският отдел на теософията, измисли е терминът Карма, писанията са му незначителни.
James Ingall Wedgwood (24 March 1883 - 1951) was the first Presiding Bishop of the Liberal Catholic Church. - Той е връзката между международната теософия и старите британски еретици - интелектуалци.
Dr. George Sidney Arundale (1 December 1878 in Surrey, England — 12 August 1945 in Adyar, India). Потомък на оксфордски учен, личното протеже на Leadbeater.
Еле́на Петро́вна Блава́тская (англ: Helena Blavatsky, урождённая Ган, нем. von Hahn; 31 июля (12 августа) 1831, Екатеринослав, Российская империя — 26 апреля (8 мая) 1891, Лондон).
Обърнете внимание на тази снимка, как е напъхано лицето и от друга снимка с Олкът, на фона на бяла дреха, едвам я намерих. Дори присъствието на единствена жена на чисто мъжко събрание е било много неуместно в миналото.
http://www.flickr.com/photos/13072046@N08/2536589204/in/photostream/

Следват вече основните автори и идеолози.
Никола́й Константи́нович Ре́рих (27 сентября (9 октября) 1874, Санкт-Петербург — 13 декабря 1947, Кулу, Химачал-Прадеш, Индия). - Освен че участвал в написването на тайната доктрина е и измислил и терминът Йога в неговата публикация, Agni Yoga заедно със съпругата си..
Елéна Ивáновна Рéрих (урождённая Шапошникова) (31 января (12 февраля) 1879, Санкт-Петербург — 5 октября 1955, Калимпонг, Индия).
Charles Webster Leadbeater (16 February 1854 – 1 March 1934) - Първият англичанин с най-голям принос в теософията в публикациите си, измисля популярни днес термини Kundalini, Nirvana. Единственият усмихнат на снимка теософ окултист, започнал като писател минал през ереси и стигнал до теософията. Типично британски оригинален стил на писане, развил митовете за атлантис и пръв инициирал намирането на гениални деца, подигравка със способностите на неговото оксфордско протеже Arundale. Други негови изобретения ще се разглеждат допълнително. Той е откривателят на понятието “християнско кредо”, в последствие приписвано и на древни апостолски авторитети. Заслугите му са не по малки от тези на цялата фамилия Рерих той е и най-тайната загадка на теософията и ще се проучва специално.
Alice Ann Bailey (June 16, 1880 – December 15, 1949), Изключително продуктивен идеолог-заблудител. Дала е много идеи и дори е въвела понятия от типа Esoteric, Reincarnation, New World Order. Дори понятието New Age да е известно от псевдонимът на Улиам Блаке и списание от началото на 20-ти век, именно Бейли формира понятието като самостоятелно учение.
Този списък с автори е действително кратък и непълен, но множеството еретици от религиозни, научни и учителски среди предимно в Англия от 19-ти век не би трябвало да бъдат свързан с теософията като учение, техните заблуди са масово възприети от лъжеучението в последствие, когато са независимо популяризирани.

No comments: