Sunday, December 30, 2012

За ползата и вредата от умереното и социално пиене на алкохол и за ползата от спортуването


За ползата и вредата от умереното и социално пиене на алкохол и за ползата от спортуването

Is a Little Wine Good for the Heart?
Author: Dr. Rick Westermeyer, M.D.
Publish date: Feb 24, 2009

Това са два линка на адвентистки сайт, където е разгледано по-много грамотен начин проблема със заблудата от умереното пиене на алкохол, за което мнозина твърдят, че е полезно. Адвентизма е гадно нещо, но поне по този въпрос съм съгласен с публикацията и дори самият автор ми стана симпатичен като лекар. По-долу е ПДФ за социалното зло от пиенето.
Относно моето мнение по въпроса, съм го споменавал и преди, но ето и накратко. Тютюна, който е смятан за национален продукт в България навлиза едва през 30-те години на миналия век, когато ефрейтора завзема властта в третия райх и започва да пробутва цигарите на поклонниците си. След войната тютюна отива за СССР, и от братски чувства се разпростира и у нас. Пиенето на алкохол не само, че е дело на идиоти, извинете за израза, но дори и не е Библейско. Всички места, където се намира споменаване на вино и алкохол са неправилно преведени и Библията дори не съдържа критика срещу пиянството, в миналото това просто не е съществувало. В България алкохолизма и редовното пиене навлиза едва през 60-те години на 20-ти век. Обикновените хора до преди това не само не са пиели, но и производството на алкохол е било рядкост, както и насажденията от лозя.
Horizon Season 50 Episode 8 – The Truth About Exercise

На това документално видео намираме много интересно изследване за ползата от упражнения и тренировките за здравословен живот. Според изследванията обикновеният човек няма необходимост от изморителни и продължителни натоварвания, обикновеният гражданин, който не спортува за олимпиада просто трябва да яде по-малко и да се движи редовно. Продължителните натоварвания рядко са от полза за здравето на обикновения човек. Според изследвания тежки, но не продължителни натоварвания са също от полза.


 

No comments: