Saturday, June 13, 2009

Великата бяла химия

Великата бяла химия Тук накратко ще покажа чрез наколко снимки от "дискавъри" предаването How It's made , че захарта не се получава от растения. От тях е само ензима, които помага за кристализиране на въглеродни съединения от съвсем други химикали, които ще видим как се появяват. Жънене Транспортиране ! Миене на тръстиката, по скоро само предварително мокрене. Смилане с ударни чукове. Получаване на сироп чрез смилане с вода срещу въртящи се барабани. Отделен сироп, обърнете внимание на консистенцията, сухото вещество е по малко от 5%, цвета само заблуждава. По долу ще видим от къде сухото органично вечество нраства няколко пъти! Смляната растителна маса се изхвърля, това е повече от 90% от растенията. Събиране на сиропа, казана е много по малък от колкото изглежда, в следващите снимки ще видим как обема рязко се увеличава и то не само водата, но сухата органична маса. Химика е на линия, тук все още няма захар, но скоро ще се появи. Това което виждате е "сулфатиацирането" нагряд серен окис и други сулфиди е вкаран в сиропа, в течна среда това значи акумолаторна киселина и втвърдители. Обема е нарастнал и предстои смесване с градивния елемент, истинския източник на въглерод за получаване на сухо вещество. Ето го и него, сипва се вар !!!, да правилно прочетохте. Варта се смесва със киселинния разтвор, и започва реакция. Обема намалява поради химическата реакция, въглерода от варта изяжда водата в киселинната среда и сярата се свързва с калция и в последствие част от нея се отделя. Ето как се отделя повечето, но не всички остатъци на химическия процес, в който ензимите от растението са позволили създаване на въглеродо-водородна маса, която в последствие ще се суши. Утаяват се меласа и последните остатъци на растението се изхвърлят. А ето как се получават кристалите на захартта, добавя се с Sucrose, Crystal суспензия в алкохол. Центруфугата която разделя меласата от кристалите, които се пръскат с вода за изглаждане на повърността и придаване на блясък. Раздробяване на слепнали кристали и сушене. Почти никаква част от растението не присъства в изходния продукт, всико идва от варта и сулфидите.

No comments: