Tuesday, June 16, 2009

Двата периода между Обещанието и Закона

Двата периода между Обещанието и Закона

Тук ще спомена за двата периода, за които говори НЗ в които обещанието и идването на закона са обозначени с точни години.

Двете места, в които се споменават за тези периоди са;

Дн.7:6, където се споменава за 400 години на робство според преводите. В действителност не става на въпрос за робство, а за думата ( δουλωσουσιν ) която е сбор на ( δουλω - σουσιν ) и значи, че през този период Бог сам ще бъде сред потомството на Авраам и ще работи за него. Думата наистина прилича на робство но не е. Самата фраза се превежда така; ( . . . και и δουλωσουσιν работи за αυτο неговото και и κακωσουσιν зло предпазва ετη години τετρακοσια 400 ). Тоест, няма да има робство и притеснение за 400 години, а потомството му ще е на автопилот, и Бог ще го пази от зло и ще работи за него.

Началото и края на този период могат да се намерят само според моята хронология, Авраам се ражда 2000 г., а 2100 се ражда Исаак, + 400 това значи 2500 г. Този период обозначава именно това, началото на Авраамовото потомство започва с Исаак, и края на периода, когато Моисей се качва на планината Синай през 2500 г. Тази дата е сигурна и чрез друго засичане. Качването на планината става на деня на петдесятница, който сегашните църкви празнуваха в събота, а 2500 е 50^2.

Следващата дата е в Гл.3:17, 430 г. е разстоянието между Обещанието и Закона. Започването на този период е през 2070 г. Според моите изчисления на Аваамовия живот, 2075 е дата когато той влиза в земята, но е призован, когато е още жив баща му пет години по рано. 2070 е 23.9.10, в 70-тата година на неговия живот Бог е направил първата стъпка, а в 75-ата вече Авраам стъпва в обещаната земя, както е отбелязано в Битие и се бърка при изчисленията. Интересно е, че според някаква юдейска хронология призива е на 70-тата година, но няма обосновка като моята. Защо точно с Тара свършва точното летоброене от сътворението не е ясно, за сега, но в много коментари се посочва Дн.7, която се слага за смъртта на Тара. Тара явно умира на 197, това е през 2075-та, когато се преселва Авраам от Харам в обещаната земя, а не както се споменава през на най разпространените места 2083.

Надявам се с този пост да отбелязах достойно най харизматичния празник на християнството.

time, history, old testament, acts of the apostles

No comments: