Wednesday, January 27, 2010

Промяна на последователността в Солунци и Тимотей

Промяна на последователността в Солунци и Тимотей

Двете послания към Солунците и Тимотей са с объркана номерация. Обозначените с 2 са всъщност първи по хронология, но неразбирането от страна Еразъм е поставило с номер едно по-дългия текст и в двата случая.

1Солунци отговаря на 10-тата заповед и за това трябва да е на последния ред в таблицата под номер 10. „Не пожелавай“ и ключовия стих насочващ към нея е 2:7, Павел, макар и да е пълноправен апостол, не се яви пред тях като такъв. По онова време всеки вярващ е бил длъжен да се покорява на апостолите, сега също, но апостоли днес има само в текста на Писанията и в този блог :-). Така виждаме точно тази книга да изпълнява десетата заповед, Павел и Тимотей не пожелаха да действат като апостоли. Около това място е изградено цялото послание. Павел идва като едноверец, не като техен надзирател. Те самите е трябвало да го разберат и приемат като такъв. Това не е излишна скромност, а такъв е метода на вярата. Днес вярващия приема Словото, без да му се заповядва или да има наставник, но когато това слово вече е възприето то тогава той сам приема апостолите или сега Библията за свои ментори. В самия стих дори се споменава за това, че Павел вече е идвал при тях. Такова споменаване има в другото послание, но там е като напомняне за нещо скорошно, докато тук е изясняване на нещата.

2Солунци отговаря на деветата заповед, Не лъжи“. Тук са събрани най-много предупреждения за измами за лъже - знамения, лъже чудеса и други предупреждения към опасни хора представящи се за братя. Това послание е определено първото към тези хора като първата работа на Павел е да разгони лъжците и измамите опитващи да ги обсебят. В това послание няма личен елемент, а обобщени послания за опасностите сред целия свят.

1Тимотей, ключовия стих е в 3:1 ревването на епископствоне е добро дело, а смисъла е за необходимостта епископите да пожелават добри неща, а не тези описани в следващите стихове.

2Тимотей представлява набор от лични наставления към своя близък ученик против заблудите и объркването, което може да бъде предизвикано в него. Опиват се различни ситуации имащи възможност да го смутят или отклонят от правилното му дело.

Снимка;

http://picasaweb.google.com/Bogoizbrania/Kalendar22122009#5431152917873595794

Таблица;

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsDLMmdMtyutdC1KeDZKTlAxRGV3UURjTHAzS0VXaGc&hl=en

new testament

No comments: