Thursday, February 25, 2010

Най явните добавки на текст

Най явните добавки на текст

Филипяни

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsDLMmdMtyutdC1KeDZKTlAxRGV3UURjTHAzS0VXaGc&hl=en

Последните три стиха във Фл.4:21-23

( Phil 4:21 Поздравете всеки светия в Христа Исуса. Поздравяват ви братята, които са с мене.

Phil 4:22 Поздравяват ви всичките светии, а особено тия, които са от Кесаревия дом.

Phil 4:23 Благодатта на Господа Исуса Христа да бъде с духа ви. [Амин]. )

Са съвсем очевидна добавка към текст, който е написан много по рано. Завършека на писмото е чрез възхвала и благодарност към Бога в стих 20. А тези трите като чели изглеждат са досещане да се пратят поздрави към хората и най вече към "кесариевия дом" отявлена политическа инсинуация от нашия свят.

Колосяни

Не по малко драстично и неугледно е добавен и пасажа в подобното послание към Колосяните. От стих 3:18 се започват битово-социални приказки поучения. Това послание има съвсем явно сходство със завършека, благодарност и възхвала във стих 3:17. В цялата следваща глава следват препратки към други пасажи в НЗ познати лични обръщения и общи приказки, с две думи пасажа 3:18 - 4 е нищо и половина не написано от Павел измишление.

Тит

При Тит нямаме толкова драстична промяна на смисъла на текста за да видим разликата, но все пак е очевидно, че от трета глава се започват общите приказки и цитати на други книги, а не смислено послание към близък съработник. Особено безсмислен е стих 3:10, няма "еретически човек", изкривявания на Христовата вяра има в нашия свят, не при ситите. Логичния завършек на това кратко писмо е в края на глава две, където свършват съветите относно работата на Тит в Крит. което не е остров, а някаква област.

Филемон е прекалено кратка за да е добавено нещо но и това не е изключено последния стих да е в повечко. В предния постинг бяха разгледани Солунци и Тимотей, а във следващия ще се обсъдят и първите пет Послания.

New testament, Paul, decalogue

No comments: