Sunday, November 7, 2010

Какво символизира козела на опущението

Какво символизира козела на опущението

Козела за отпущане се споменава само на едно място Левит 16, Превода дава малко объркана представа за какво служи той, но вчера разбрах истинския смисъл. Козела за отпущане, е не козела на спасението и изкуплението или този, който ще изнесе греховете в пустинята, както се споменава в;

Lev 16:22 и като пусне козела в пустинята, козелът ще понесе на себе си всичките им беззакония в необитаема земя.

Този козел е спасения козел, той се извежда от лагера и се закарва в пуста земя без надзор от хора, което е символ на свободата и спасението в последния ден на света. Това става в деня на изкуплението ден # 191 от началото на годината. Ако се направи паралел с Петдесетницата, когато е възнесението на Христос, то 7 седмици преди това е първия ден на безквасните хлябове деня след пасхата, което с нулевите дни се пада 53 дена или 54 от пасхата. Седмица #18 от Петдесетница до средния нулев ден или 8-мата седмица след пасхата се пада времето на първото пребиваване на върха с Христос и невидимия за другите Йосиф. В първия ден на смъртта, след 8 седмици Моисей слиза от върха и до третия ден, деня на оживяването предава плочите на Завета. Третия ден на третата седмица се пада ден #138 когато Мойсей се качва отново на върха, за да се срещне този път с Кайн и вероятно с Павел. Ето от този ден, до деня на Изкуплението, когато се освобождава символично спасения козел има 191 - 53 = 138, нулевите дни, които не са част от седмицата се броят, когато имаме период от време. Денят #138 съответства при съпоставката на времето на годината 3080АМ, когато Авимелех започва строежа на Храма и е трети ден на третата седмица деня на оживяването на Христос.

Превода на стиха трябва да е нещо подобно на

Lev 16:22 и като пусне козела в пустинята, козелът ще (се) понесе на себе си (свободен и спасен) всичките им беззакония в необитаема земя.

Приблизителна таблица с датирани събития около изхода.

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsDLMmdMtyutdGNFVVJ4UWpkSVJ4NUxFS2JwZE95Z0E&hl=en_GB#gid=0

exodus, moses

No comments: