Sunday, November 21, 2010

Боговете на Египет

Боговете на Египет

Имената на двете главни божества в Египет са Хорус и Сет, те не са образ на доброто и злото, те са просто заместници на гръцките такива, но са определено рожба на либералите от времето на корсиканеца. Може и да не са точно французи. Думата за Хорус иде от името на философа Жан-Жак Русо, Jean-Jacques Rousseau > Horus. Изобразяването на Хорус като сокол е образ на "духовната" функция на Русо за либералите на френската революция.

Името на нощния бог идва от думата за залез, Sunset и от име на третия син на Адам Seth. В историята на Сет се срещата хаотична имитация на библейски мотиви, убийство на брата, търсене на тялото на убития, разделяне и изпращане в различни части на страната.

Анубис е обикновена имитация на гръцките митове, "изобретяването" на мумифицирането е пародия в горещия и сух климат мъртвите тела веднага изсъхват, ако им се извадят вътрешностите.

Апис е бога изобразяван като крава, но в Египет не е имало крави през 19-ти век, той е бил преобраз на култа към бика от Испания, от там иде и името Apis > Spain.

Бастет или Баст идва от думата за звяр beast или bestia > Bastet ( or Bast ) това е звяра на пътя за поземния свят.

Бога на мисленето е доста измислен :-) Thought > Thoth

Подробности за други богове не са толкова интересни.

History

No comments: