Monday, March 14, 2011

Защо е бил осъден Джордано Бруно

Защо е бил осъден Джордано Бруно

Мита за учения-мъченик се насажда във всяко едно казионно заведение и споменаване наимето му свързано със религиозно преследване е задължителен цитат за всеки атеист с апетити закариера в астрономията. Крайно време е да кажем "баста" на този идиотски мит.

На линка на уикедпедиата има сравнително детайлно животоописание, което представя роденияв миналото известен град Нола близо до Неапол, за който имам основание да сматам, че е изигралважна роля за Новия Завет в по-ранни години. Именно този бурен живот на непрекъснато пътуване,започване на нова работа като преподавател и скоропостижно и унизително изгонване е в основатана причината за осъждането му. Приживе той бързо печели симпатии и авторитет, по метода насъвременните учени, чрез писане на безсмислици, но по наистина впечатляващ и авторитаренначин. Разликата със сега е главно в липсата на достатъчна наситеност на красиво написанибесмислици, докато днес по-важна е средата на представяне и привлечените средства.

Поради конфликтния си характер е принуден да се мести често като поне веднъж във Венеция,където явно е и успял да измъкне доста пари не са му позволили да се измъкне и са го арестували.Какво точно се е случило в последствие не е ясно, но със сигурност не е бил съден за ерес и горенна клада. Книгите му са прекалено философски и бесмисленни за да се определят като верни или неи да бъдат обявени за ерес. Интересно е все пак свързването му със коперниковата теория, оказвасе че в Англия някакъв шегаджия му се е подигравал, като е сравнявал въртенето на планетите съсвъртенето на главата му. За безбожниците от 19-ти век това е било достатъчно основание да измислятсмъртна присъда на клада, каквато се е практикувала не от християни, а от същите тезипрестъпници.

http://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

science, history,

No comments: