Saturday, March 19, 2011

За биодизела

Днешната дата е обявена за национален ден на биодизела в Съединените Американски Щати в чест на рождения ден на Рудолф Дизел, създал първия двигател да работи с фъстъчено масло.
Биогоривото наистина е гениално изобретение, за производството на литър спирт се изразходват минимум три литра нефтопродукти, а и двигателя се скапва много по-бързо. Бонуси са изсичането на тропическите гори и екстремното пръскане с пестициди и торове, отнемане на зърно и земи от най-бедните. Има дори странични ефекти, социалното недоволство и бунтовете, като тези в Тунис, които избухнаха именно поради поскъпването на храните в следствие на природосъобразните безобразия и източване на пари с измами.
Днес се опитах да намеря преглед за суровините за производство на биодизела, за да изчисля колко е реалната цена, след като се извадят субсидиите. Нека да припомня, че над 80% от цената на горивата са акцизи и подобни разходи прилапвани от мафията, политиците и еколозите, реално литър нафта е максимално 0,2 - 0,3 евро. Колко обаче трябва да е биодизела? на този линк ( http://www.hielscher.com/image/biodiesel_io_chart_p0200.gif ). Има графика за процентното съотношение, като под мазнина се има предвид продукта след отделянето на глицерина, който може да достигне до 50%. В резултат получаване пречистена мазнина за около 2 евро без субсидиите, плюс спирта и натриевия хидроксид за още 0,5 - 0,7 евро. Към тази цена трябва да се прибавят и разходите в самото производство, като електричество за машините и нагряването, поддръжка, логистика за още 0,5 евро и вече цената отива над 3 евро минимум. Биодизелът реално е 10 пъти по-скъп от нафтата.
science, math

No comments: