Friday, March 16, 2012

Истинското лице на Макиавели и Томас Хобс

Произход на името на река Волга

Името на най-голямата река в Европа е дало името на Българската държава и за това заслужава да се разгледа неговият източник. Той е на най-неочакваното място, което може да се помисли. Идва от латинската дума Vulgata, като името на Библията, което е в смисъл свободен и общодостъпен и дори обществен. Думата е ползвана като средство за ограничаване на достъпа до реката за нехристияни, а латинската дума дава по-широко международно понятие за този термин.

history,

Кой се крие зад името Джордж Хърбърт George Herbert



Името George Herbert (3 April 1593 – 1 March 1633) е със сигурност някакъв код за приближени и почитатели на известния романтик лейкист Колдридж. За сега това са най-слабите доказателствени връзки за реално авторство. Въпросът е важен, защото явно групичката около Колдридж, издала под името на Джордж Хърбърт е допринесла и за някои мистично-политично-религиозни творби, по-специално на първия линк са събрани хората дописали „Падането на Ерусалим”. Наркоманът Колдридж е започнал да диктува такава поема под въздействието на опиум. Първото име, което е свързано с псевдонима е Frederic William Farrar (Mumbai, 7 August 1831 - Canterbury, 22 March 1903). Което име е директна връзка с името Nicholas Ferrar близък свещеник на Хърбърт и издател в миналото. Второто име е на George Ripley (October 3, 1802 – July 4, 1880), които е дал малкото си име на псевдонима. Не на последно място трябва да се включи и Thomas Aird (28 August 1802 – 28 April 1876), дал последните две букви на Herbert. „Т” за Thomas и „r” от Aird, а думата Herb идва от мястото, където е публикувал прочутото Blackwood's Magazine.
Именно бълнуванията на наркомана са дали основата за „историческото” описание на падането на Йерусалим, което е доразвито и разтегнато в последствие, за по-модерни исторически бълнувания.

- - -

От какво произлиза псевдонима Джон Донн

Името John Donne (1572 (between 24 January and 19 June) – 31 March 1631), заедно с разгледаните наскоро Джордж Хърберт и Уилям Лауд се споменават като някакви основатели на англиканизма в уикедпедиата. Разбира се и трите имена са псевдоними от 19-ти век и днес намерих произхода на третото. John Donne идва от името на списание.

Lon-don Magazine John Don-ne

А реалното лице автор на стиховете е пренебрегвания, но влиятелен в литературните среди за времето си.
Charles Lamb (London, 10 February 1775 – Edmonton, 27 December 1834)

В момента слушам на английски „divine poems” на този псевдоним, нищо християнско като идея и смисъл освен като понятия не намирам. Но стилът е определено на Чарли, не са на правоверен пуританин, а са стихове на отчаяние и вътрешен тормоз.

The London Magazine
Poetry, history,

- - -
Poetry, history,
Още три известни псевдонима от 18-ти век са разконспирирани

В този постинг намерих още трима известни литератора написали през 19-ти век творби състарени с псевдоним със стотина години. Имената на
Edmund Spenser (c. 1552 – 13 January 1599)
George Chapman (c. 1559 – 12 May 1634)
Трябва да се отнесат към известното дуо на романтизъм.
John Keats (31 October 1795 – 23 February 1821)
Percy Bysshe Shelley (4 August 1792 – 8 July 1822)
Псевдонимът Spenser е код за Percy Bysshe Shelley, но в неговите поеми участие е имал и приятелят му Кийтс. Интересна е и поемата The Revolt of Islam (1818) на Шели писана в хекзаметъра на Спенсер. В заглавието се намира и смисълът на думата Islam – „IS I AM”, от тук идва и името на Aslan лъвът на “Хрониките на Нарния”. На псевдонима на Chapman се приписват преводи на Овидий и Платон, които са приоритет на разгледаният вече Benjamin Jowett. Дали Бени не е продължил делото на дуото Кийтс-Шели в измислянето на преводи или по-скоро негови дела са състарени за сега не може да се уточни със сигурност. Около Jowett се намери и друга голяма конспирация, явно извършена с участие на огромния му антураж от Балиол, това е псевдонимът Samuel Johnson, известен с преклонението си пред античните автори измислени от Джовет. Вероятно зад него се крие някой по-възрастен колега, малкото име Samuel е на пророка от СЗ помазал за цар вениаминеца Benjamin Саул. В годините на раждане намирам и доста голямо и неслучайно сходство 1709 – 1817.

Samuel Johnson (18 September 1709 [O.S. 7 September] – 13 December 1784)
Benjamin Jowett (15 April 1817 – 1 October 1893)

Poetry, history,
- - -

Истинското лице на Макиавели и Томас Хобс

Този постинг ще е продължение на едно старо и непълно открититие.
http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/08/29/koi-e-ptincyt-ili-kniazyt-na-nikolo-makiaveli.810765
Тога намерих английската връзка, но не и реалното авторство. Историческият философ и политик е прекалено нехристиянски, за да  е от 17-ти век.
Thomas Hobbes of Malmesbury (5 April 1588 – 4 December 1679) всъщност е
Thomas Babington Macaulay, 1st Baron Macaulay PC (25 October 1800 – 28 December 1859)
На Хобс Макоули дава малкото си име, като фамилията Hobbes е съкращение на
Thomas Babington dress

А италианският псевдоним е доста интересно напаснат на шотландското име, като Babington става Bernardo .
Niccolò di Bernardo dei Machiavelli ( 3 May 1469 – 21 June 1527 )
Machiauellay
Machiavelli

No comments: