Sunday, September 30, 2012

Кой е автора на John Bunyan’s Pilgrim’s Progress и други митове

Кой е автора на John Bunyan’s Pilgrim’s Progress и други митове

Както бях открил по-рано името John Bunyan е псевдоним натрапен от издатели подиграващи се на баптистите, какъвто е автора. По-късно разбирам, че такъв текст не би могъл да съществува по-рано от 19-ти век, поради липсата на документална активност от нонконформистите в Англия преди началото на века. Днес попаднах за първи път на един от най известните проповедници и автори от Англия сред неконформистките църкви, Octavius Winslow (1 August 1808 – 5 March 1878), и дори кратък преглед на писанията му ме насочва към връзка с писанията под псевдонима Bunian. Сходни понятия, идентичен стил и изразност, проповедническият стил лишен от академична изисканост съвпадат напълно и детайлно с Октавиан Уинслоу.
Името Warwick Street Chapel е вдъхновение за представянето на проповедта и християнският живот като алегория на пътуване с приключения и поучения. Самото име Warwick идва от фразата Warm week, в “Пътешественикът” това е вдъхновение за името на града на Християнина, City of destruction.
Емблемата на Warwickshire има образ на мечка завързана за дебел пън. Това изображение е дало описанието на героят Беорн в Хобита и е свързано с Пътешественикът. Толкин е осъзнал връзката между Уинслоу и Бъниян, по някакъв начин като мен и е съединил Бъниян-Уинслоу с Gilbert Keith Chesterton, KC*SG (29 May 1874 – 14 June 1936). Сменянето на църквата в зряла възраст е било необичайно за миналото и това е изобразено в Хобита във фразата “skin changer”. Уинслоу запова да проповядва в англиканска черква малко преди смъртта си, Честертън на средна възраст става католик, а Толкин като ученик, когато е възпитаван с брат си от свещенник. Уинслоу започва да проповядва в англиканска черква малко преди момента, когато се ражда Честъртън, като използването на английската фраза skin changer е указание за близкото звучене на името Chesterton. За кожосменячите е използван и вида на Royal guards at Buckingham Palace, които носят шапки от мечешка кожа. Вероятно така се обяснява промяната на черквата, като защита на “краля”.
Други конспирации.
В проповедта му Help Heavenward се споменава за Колумб видял новият свят. Това е първото споменаване на името, без да се ползва титлата светия, а от израза изглежда като за реален човек, а не за поучителната история за песоглавеца.
Името Октавиан е източник за император Octavius Augustus.
Линк с почти всичко известно за един от най-известните проповедници
http://octaviuswinslow.org/

No comments: