Tuesday, September 23, 2008

Помнете лотовата жена!

Това е единственото нещо, което Лука отбелязва да помним от СЗ, жената на Лот, спомената лично от Иесус. Тя даже не е ни е известна с името си, не е казала или направила нещо, което да се спомене, освен че се обърна да погледне горящия Содом. Интересно защо самия Лот не я забрави, явно е помнел не само това което се случи с нея. Той не се ожени след трагичната загуба, явно за да покаже на всички нейното значение за Евангелието, но сигурно е имало и още нещо. Жената на Лот е била нещо важно преди да се превърне в стълб от сол, какво точно не знаем. Може би се е грижела за хората в Содом, била е тяхна духовна майка, лекувала е рани след зверски групови извращения. Ще добавя, че Лот бе споменат като един от малцината праведници в НЗ, независимо от случката с дъщерите му, за която бе оправдан дори и СЗ, нещо което не се прави случайно и не се сещам друг да е получавал старозаветно оправдание за нещо грешно. Лот бе и единствената личност в СЗ, която е имала интимен контакт с повече от една жена, но да повторя пак, това както ни се обясняваше детайлно не е било по негова вина.

Според теорията на Чък Мислер и според мен, извращенията на Содом са достигнали до там, че са имали похот след чужда плът, 'чужда' в смисъл на не само нечовешка, но дори на неземна. Ето защо като са видели ангелите в къщата на Лот, са се събрали да 'ги познаят', като дори са се обидили от предложените девойки. Чък смята, че содомците са развратничели с демони и така са изродили човешкия генотип, което е било коригирано с горяща сяра от небето, подобна на фасетъчен заряд със стратегическо назначение. Всичкото ДНК-а в региона е било терминирано, ето защо е трябвало да изгорят дори и малките деца, според тази теория. На няколко места в региона има в скали от пепел, каквато се образува от огромна температура, вътре в пепелта има яйцевидни топчета почти чиста сяра.

Поста е вдъхновен от един филм за потапянето на малка подводница в Мъртво море. Единствената баржа, която се движи в това ужасно място се казва "Лотовата жена", тя теглеше сал, на който бе закрепен кран, който вадеше и пускаше малката двуместна жълта подводничка. На дъното не бе намерено нищо особено освен сол, бялата сол отразява добре светлината и нищо друго не се видя.

Лот се среща в НЗ с думата ( λωτ ) Лука 17 и 2 Петрово 2;7.

Съставна е и на думите;

( ζηλωτης ) зелот,

( αιχμαλωτιζοντα ) някакво 'заробване' в нашия превод Рм.7:23, някакво пленяване 2Кр.10:5,

( συναιχμαλωτους ) съзатворници на Павел Рм.16:7 и Кл.4:10, Фл.1:23,

( δεδουλωται ) 1Кр.7:15 разрешителното за развод с неповярвал, 2Пт2:19 'поробен'

( ηχμαλωτευσεν ) пак духовно пленение Еф.4:8,

( αιχμαλωτιζοντεςα αιχμαλωτευοντεςτσβ ) 2Тм.3:6 в нашия превод подмамват 'женища', в руския 'бабенок',

( μηλωταις ) Ев.11:37 'овча кожа'?!

Прословутия стих 'Помнете жената лотова' е, ( 32 μνημονευετε της γυναικος λωτ (Luke 17:32) ). "Мнемонеуте" е преведено като; помнете, отбележете и жената се е превърнала в белег за делото на спасението, от нея само солта остана.

Мога да изкажа следната теория, значението за името Лот, думата зелот, както и споменатите по горе съдържащи частицата ( λωτ ) са все сходни с някакво понятие за сила обвита в Божията благодат, подобно на меча на Голият зад олтаря в Ноб, там се споменава дума със същата орфография, същата дума е за лицето на Илия когато беше в пещерата. Лот живееше в Содом, но бе обвит от благодатта, зелотите или ревностите не са фанатици, а такива със сила обвита от благодатта. Пленени, поробени, подмамени, в посочените по горе стихове са все свързани някак си под благодатта, а не съзатворници и прочее.

Очаквайте в следващото откритие повече за Содом и връзката му с Галилея и галилейското езеро. Както и допълнение за географията.

No comments: