Monday, October 4, 2010

Колко сънища видя Йосиф

Колко сънища видя Йосиф
Йосиф не вижда нито един сън или видение, единственото видение в живота му е изтълкуването на съня на фараона за двете седмици крави. Вчера най-после намерих смислено тълкувание и за съня със снопите от глава 37. В преден постинг изхвърлих звездното видение като прекалено безсмислено, единственото звездно видение е на Исаак в глава 26. Това със снопите не само, че е също толкова безсмислено, но е и повторение на видението със звездите. Ето къде е грешката на фалшификаторите, искали са направят сънищата разнообразни, след като има наистина видение с крави, значи те трябва да измислят такова със снопи, с кошница с хляб и с вино, както и да повторят звездното на Исаак и дори да го припишат и на Авраам. За Яков естествено е намерено друго не по-малко измислено, но за него следващия път. Двете видения в глава 37 има смисъл само на възвеличаване на Йосиф, което е неуместно, те са промоция на държавната тоталитарна машина, защото е лесно да се асоциира Йосиф с държавата. Виденията на Исаак и на фараона имат смисъл за множество хора и събития в бъдещето, докато тези приписвани на Йосиф имат смисъл само за него самия и за идеологията на тоталната власт и смачкване на вярата на човек като духовна стойност.
Gen 37:1-36 (B40)
Gen 37:1 А Яков живееше в Ханаанската земя, земята в която баща му беше пришелец.
Gen 37:2 Ето словото за Якововото потомство. Иосиф, когато беше момче на седемнадесет години, пасеше овците заедно с братята си, - - - -.
Gen 37:3 А Израил обичаше Иосифа повече от всичките си чада, защото беше син на старостта му; и му беше направил шарена дрешка.
Gen 37:4 Но братята му, като гледаха, че баща им го обичаше повече от всичките му братя, намразиха го и не можеха да му говорят спокойно.
- - - -
Gen 37:12 А когато братята му бяха отишли да пасат стадото на баща си в Сихем,
Gen 37:13 Израил рече на Иосифа: Не пасат ли братята ти стадото в Сихем? Ела да те изпратя при тях. А той му рече: Ето ме.
Gen 37:14 И каза му: Иди, виж, добре ли са братята ти и стадото и ми донеси известие. И тъй, изпрати го от Хевронската долина, и той дойде в Сихем.
Gen 37:15 И един човек го намери като се луташе из полето; и човекът го попита, казвайки: Що търсиш?
Gen 37:16 А той рече: Търся братята си; кажи ми, моля где пасат стадото.
Gen 37:17 И човекът рече: Заминаха от тука, защото ги чух да казват: Нека идем в Дотан. И тъй, Иосиф отиде подир братята си и ги намери в Дотан.
Gen 37:18 А те, като го видяха от далеч, доде още не беше се приближил при тях, сговориха се против него да го убият.
- - - -
Gen 37:20 Елате сега, да го убием и да го хвърлим в един от тия ровове; па ще кажем: Лют звяр го е изял; и ще видим какво ще излезе от сънищата му.
- - - -
Gen 37:23 И когато дойде Иосиф при братята си, съблякоха от Иосифа дрешката му, шарената дрешка, която носеше.
Gen 37:24 Тогава го взеха и го хвърлиха в рова; а ровът беше празен, нямаше вода.
Gen 37:25 После, като бяха седнали да ядат хляб, подигнаха очи и видяха, ето, един керван исмаиляни идеше от Галаад, с камилите си - - - - , и отиваха да ги закарат в Египет.
Gen 37:26 Тогава Юда рече на братята си: Каква полза ако убием брата си и скрием кръвта му?
Gen 37:27 Елате да го продадем на исмаиляните; да не туряме ръка на него, защото е наш брат, наша плът. И братята му го послушаха.
Gen 37:28 И като минаваха мадиамските търговци, извлякоха и извадиха Иосифа из рова и - - - - заведоха Иосифа в Египет.
- - - -
Gen 37:31 Тогава взеха Иосифовата дрешка, заклаха козел и, като натопиха дрешката в кръвта,
- - - -
Gen 37:36 - - - - на Петефрия, Фараонов придворен, началник на телохранителите.
Genesis, time

No comments: