Sunday, October 24, 2010

Символизма в превземането на Йерихон

Символизма в превземането на Йерихон

Когато се обсажда и превзема Йерихон през 2541АМ двамата свидетеля не са излезли от града, а са останали вътре скрити. Те пристигат за първата пасха на 14/15-ти, месец трети и с помощта на Рахав и малолетната Ноемин извършват тайно първата пасха на същото свято място, на което Авраам и Исаак направиха тяхната. Обикалянето около града за седем дена е по времето, когато се пада седмицата на безквасните хлябове, през това време жените и децата на израилтяните не обикалят, а жънат засятия от хаананците ечемик. За всеки ден има по една обиколка завършваща с тръбене на тръби, а на седмия ден има седем обиколки като на края им има тръбене седем пъти. Това е явно уговорения сигнал за намиращите се вътре двама свидетеля или този път наистина шпионина. Какво точно те правят не е ясно, символизма им е подобен на двата ангела при гроба на Христос, точно тогава стените се срутват и всички градски жители побягват ужасени. Това дава възможност на израилтяните да внесат сноп от първите плодове на ечемика за отбелязване на празника в първия ден на четвъртата седмица на третия месец, символ на възкресението на Христос. Вероятно за това Христос е отсъствал от гроба бил е пренесен там, за да посрещне приемането на снопа на първите плодове. Докато пишех това сега се сетих защо стените е трябвало да се срутят. Гроба на Христос е представлявал натрупана купчина камъни, за да притиснат и дехидратират мъртвото тяло, когато Христос е възкръсвал двама ангела са дошли, за да отместят камъните, ето това е символизма на срутващите се градски стени. Двамата ангели, същите които са били на гроба на Христос са срутили стените, както се отмахват камъните от гроб.

Предполагам за днес символизма е достатъчен, ето и малко цифри;

2541АМ е точно 110 години след смъртта на Йосиф 2431АМ, 140 години от смъртта на Левий и 420 г. след Мория и 400 години след като Исмаил е предложил на 19 годишната Ребека да тръгне с него, за да се ожени за Исаак. 2341АМ Вениамин с 10 сина на Яков е в Египет за първи път, Вениамин остава, 10-те сина докарват баща си следващата година. Вениамин живее в Хаанан 2268АМ–2341АМ 72/3 години, в Египет е до 2436АМ, 96/7 години.

До погребението на Давид има точно 600 години, а 1580 години са до голгота. 1580 е годината на третия 500 годишен юбилей на Кайн и толкова са годините от Закона на Синай до раждането на Мария, както и началото на строежа на третия Храм.

genesis, time

No comments: