Saturday, April 9, 2011

Номерация на сина в семейството в родословието на Христос

Номерация на сина в семейството в родословието на Христос

На тези две диаграми са показани хората, които не са първородни в родословието, като само в някои случаи е ясно защо Христовто родословие е с прекъснато първородство.

https://spreadsheets0.google.com/ccc?hl=en_GB&key=tcWLNzQe_3cj5EqRZazs26w&hl=en_GB#gid=0

https://docs.google.com/leaf?id=0B8DLMmdMtyutNjRkYTNmNzktMjdlYi00YWI4LThmNDAtOTQ5YjA1NDhjOGRk&hl=en_GB

Ето кратки обяснения

1 - Адам първороден човек

2 - Сит е трети син, замества отхвърления си първи брат Кайн.

3 - Яфет е трети син Ной като символизира Христос и материята, създадена след времето и пространството. Яфет се пада номер 13, след двамата си първи братя, От Сит до Ной всички са първородни.

4 - Метусаил е явно 7-ми син на Яфет, той е и номер 14, последен в нулевото родословие, следва неговия син Исмаил, предаден за осиновяване на Авраам, който започва вече същинското родословие на Месията. Исамил е 10-син на Метисаил, защото там, където се казва, че Авраам даде десетък от "плячката" всъщност става на въпрос за предаването на своя десети син Исмаил на Авраам.

5 - Осиновения сина на Исмаил Исав е второ дете на Мелха, но единствено на Исмаил. Исав има двама сина Шуах и Потифер, но е и осиновител на Юда, които се жени за дъщерята първородния му.

6 - От Юда до Салмон всички са първородни, продължител на родословието на Салмон става вторият му син Вооз, който е и #10, Вооз чрез съпругата си Рут снаха на Елимелех, по-малкия брат на Салмон приема някаква символична роля на втория свидетел в Иерихон. По-големия анонимен брат приема бащиното родословие, но не се отказва от правене на дете на Рут, а дава разрешението си Вооз да бъде продължител на месианския род. Не съм сигурен, но вероятно по-големия брат е осиновен син на Салмон, или поради някакви лични съображения решава да предаде месианската линия на Вооз.

7 - Давид трябва да е четвърти син, по подобие на Левии той става начало на следващата група от 14 поколения, Иехония началото на последната група от 14 поколения трябва да е трети син роден или осиновен, след като баща му се премества във Вавилон.

За съжаление не могат да се установят всичкия символизъм на всяко число, поне за сега.

genealogy,

No comments: