Thursday, May 19, 2011

Географията и смисъл на книгата Деяния

Географията и смисъл на книгата Деяния

Книгата Деяния на Апостолите е почти единственото място с еретичната идея в самия и замисъл на написване. Той да се представи Евангелието като създадено от юдеите, но предадено за стопанисване от римляните или католическата църква.

Книгата се дели на три части.

1. Споменаване на Възнесението на Христос, единствената смислена част.

2. Юдейска част в святата земя за измислени апостоли до глава 13.

3. Пътувания и "римляанизиране" след глава 13.

По-долу ще разгледам само някои географските места. Възнесението е станало в земята на Сит на планината Синай точно в деня на петдесетница, дали е било пред публика или не, не знаем най-вероятно не е. Къде точно е бил за тези 53 дена след възкресението също не е ясно, но най-вероятно е посетил Вавилон, за да влезе на Синай откъм земята на Яфет. Явно фразата "От Египет повиках сина си" има смисъл за това.

Указание, че събитията в първите 13 глави са на Иберийския п-в идва от Д.А.6:1, има "Ебраисти" и "Елинисти". Първите са били местни католици, докато елинистите са потомци на завоевателите, с които заедно са прогонили еретиците. Самата дума елинисти значи пришълците, думата се среща и на много други места, автора на измислената част не е могъл да се отърси от културно-политическата си среда, въпреки идентичната религия, която ги е обединявала в Иберия е имало разлика между местни и пришълци католици, които заедно са прогонили преди това еретиците.

Пътуванията в Деяния

Това е хронология на второто пътуване в Деяния 13 - 28, Според този пасаж Рим е там, където е сега, но Йерусалим е някъде в Испания, някъде на мястото на сегашния Мадрид или в съседния регион Кастилия Ла-Манча. Пътуването обаче започва от място наречено Антиохия това е град Хихон в Астурия, от там се е тръгнало на юг и след това в региона сега известен сега като Каталуня, Балеарските острови, Лазурния бряг, Корсика - Кесария, Италианския бряг, Мелита е Елба, и от там до Рим.

Признавам почти всички имена са изчезнали, а някои могат да се намерят и другаде. Все пак тук се разкрива целия смисъл на книгата. Евангелието е създадено от юдеите в Испания, но е приватизирано от Рим. Добре организиран и представен бизнес похват за привличане на лапнишарани. Имената на места до глава 13 нямат много смисъл, автора така или иначе ги е видял в текста на СЗ. Докато тези след глава 13 до края са явно да се даде повече достоверност на приватизационния процес на Благата вест и политически имидж на проповядването. Горе долу това са най-главните неща в книгата, най-важното къде е бил Христос след Възкресението, ще трябва да се засича чрез образи в СЗ.

Деяния е единствената книга без смислено поучение за Евангелието, освен споменаването на възнесението. Тя е и отявлено проримска и прокатолическа пропаганда, ненужна и вредна за вярата. Все пак тук, както и в Евангелията намирам трите части, на които трябва да се раздели сегашния текст.

1. Историческа част, това е минималния процент от реални събития на планетата на ситите

2. Поучителна част отнасяща се до образоване на потомците на Кайн, тук нищо няма какво да се прави на земята.

3. Различни фрази и факти относно началото на нашия свят и някакви смътни спомени за миналото, които трябва да се изваждат от поучителната, митологична и дори историческа част на текста.

new testament,

No comments: