Friday, April 16, 2010

Корекция на цитатите в Деяния

Корекция на цитатите в Деяния

В Деяния нямаме думи на Христос, и съответно измамниците не са правили номера с обратното цитиране. Уточняването на този момент в Евангелията ще дойде по късно, сега ще посоча само вмъкнатите текстове в Деяния. Това са на практика всички СЗ цитати от "пророчески" книги, като сериозно съкращаване претърпя и речта на Стефан в глава 7. Като се отвори версията на "Библейска лига" всички места в отделен абзац в Деяния са натрапени, ето кратки бележки;

( Acts 1:20 Защото е писано в книгата на Псалмите: "Жилището му да запустее, И да няма кой да живее в него; и: "Друг нека вземе чина му". )

В един стих цели два цитата от два псалма, направо са прекалили, вмъкването на стиха е неуместно, Давид не се предполага да е имал откровения за Юда искариотски, това е идиотско.

( Acts 2:5 А тогава престояваха в Ерусалим юдеи, благочестиви човеци, от всеки народ под небето.

Acts 2:6 И като се чу тоя шум, една навалица се събра; и смутиха се, защото всеки един ги слушаше да говорят на неговия език.

Acts 2:7 И всички, смаяни и зачудени, си думаха: Ето, всички тия, които говорят, не са ли галилеяни?

Acts 2:8 Тогава как ги слушаме да говорят всеки на собствения наш език, в който сме родени?

Acts 2:9 Партяни, мидяни и еламити и жители от Месопотамия, от Юдея и Кападокия, Понт и Азия,

Acts 2:10 Фригия и Памфилия, от Египет и ония страни от Ливия, които граничат с Киринея, и посетители от Рим - и юдеи и прозелити,

Acts 2:11 критяни и араби, слушаме ги да говорят на нашите езици за великите Божии дела.

Acts 2:12 И те всички се смаяха, и в недоумение си думаха един на друг: Какво значи това?

Acts 2:13 А други им се присмиваха, казвайки: Те са се напили със сладко вино.

Acts 2:14 А Петър, като се изправи с единадесетте, издигна гласа си и им проговори, казвайки: Юдеи, и всички вие, които живеете в Ерусалим, нека ви стане знайно, това, и внимавайте в моите думи.

Acts 2:15 Защото тия не са пияни, както вие мислите, понеже е едвам третият час на деня;

Acts 2:16 но това е казаното чрез пророк Иоила: -

Acts 2:17 "И в последните дни, казва Бог, Ще излея от Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, Юношите ви ще виждат видения, И старците ви ще сънуват сънища;

Acts 2:18 Още и на слугите Си и на слугините Си ще изливам от Духа Си. В ония дни ще пророкуват.

Acts 2:19 И ще покажа чудеса на небето горе, И знамения на земята долу, - Кръв и огън, и пара от дим;

Acts 2:20 Слънцето ще се превърне в тъмнина, И луната в кръв, Преди да дойде великият И бележит ден Господен.

Acts 2:21 И всеки, който призове името Господно, ще се спаси".

Acts 2:22 Израилтяни, послушайте тия думи: Исуса Назарянина, мъж засвидетелствуван между вас от Бога чрез мощни дела, чудеса и знамения, които Бог извърши чрез Него посред вас, както сами вие знаете,

Acts 2:23 Него, предаден според определената Божия воля и предузнание, вие разпнахте и убихте чрез ръката на беззаконници;

Acts 2:24 Когото Бог възкреси, като развърза болките на смъртта, понеже не беше възможно да бъде държан Той от нея.

Acts 2:25 Защото Давид казва за Него: - "Винаги гледах Господа пред себе си; Понеже Той е от дясно ми, за да не се поклатя;

Acts 2:26 Затова се зарадва сърцето ми, и развесели езикът ми, А още и плътта ми ще престоява в надежда;

Acts 2:27 Защото няма да оставиш душата ми в ада, Нито ще допуснеш Твоят Светият да види изтление.

Acts 2:28 Изявил си ми пътищата на живота; В присъствието си ще ме изпълниш с веселба".

Acts 2:29 Братя, мога да ви кажа свободно за патриарха Давида, че и умря и биде погребан, и гробът му е у нас до тоя ден.

Acts 2:30 И тъй, понеже беше пророк, и знаеше, че Бог с клетва му се обеща, че от плода на неговите чресла [по плът ще въздигне Христа, да Го] постави на престола му,

Acts 2:31 той предвиждаше това, говори за възкресението на Христа, че нито Той беше оставен в ада, нито плътта му видя изтление.

Acts 2:32 Тогова Исуса Бог възкреси, на което ние всички сме свидетели.

Acts 2:33 И тъй, като се възвиси до Божията десница, и взе от Отца обещания Свети Дух, Той изля това, което виждате и чувате.

Acts 2:34 Защото Давид не се е възнесъл на небесата; но сам той казва: - "Рече Господ на Моя Господ: Седи отдясно Ми,

Acts 2:35 докле положа враговете Ти за Твое подножие".

Acts 2:36 И тъй, нека знае добре целият Израилев дом, че Тогова Исуса, Когото вие разпнахте, Него Бог е направил и Господ и Помазаник.

Acts 2:37 Като чуха това, те, ужилени в сърцата си, рекоха на Петра и на другите апостоли: Какво да сторим, братя?

Acts 2:38 А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух.

Acts 2:39 Защото на вас е обещанието и на чадата ви, и на всички далечни, колкото Господ, нашият Бог, ще призове при себе Си.

Acts 2:40 И с много други думи заявяваше и ги увещаваше, казвайки: Избавете се от това извратено поколение. )

Смисъла на цялото нещо е да се представи идването на Светия Дух на първата петдесятница през година 4121АМ и да се продължи със споменаване на хората покаяли се и започнали да участват в еклесията.

( Acts 4:25 Ти чрез Светия Дух, говорещ чрез устата на слугата Ти, баща на Давида, си рекъл: - "Защо се разяряваха народите, И людете намислюваха суети?

Acts 4:26 Опълчваха се земните царе, И управниците се събираха заедно, Против Господа и против Неговия Помазаник". )

Отново „давидови“ писания, вече наблягащи на политичност и социалност.. Понеже следва споменаване на идване на Светия Дух то политизиране на ситуацията е върха на безвкусицата.

( Acts 7:40 казвайки на Аарона: "Направи ни богове, които да ходят пред нас, защото тоя Моисей, който ни изведе из Египетската земя, не знаем що му стана".

Acts 7:41 И през ония дни те си направиха теле, и принесоха жертва на идола и, се веселяха с това, което техните ръце бяха направили.

Acts 7:42 Затова Бог се отвърна от тях, и ги предаде да служат на небесното войнство, както е писано в книгата на пророците: - "Доме Израилев, на Мене ли принасяхте заклани животни и жертви Четиридесет години в пустинята?

Acts 7:43 Напротив, носехте скинията на Молоха, И звездата на бога Рефана, Изображенията, които си направихте, за да им се кланяте; Затова, ще ви преселя оттатък Вавилон".

Acts 7:44 Скинията на свидетелството беше с бащите ни в пустинята, според както заповяда Оня, Който каза на Моисея да я направи по образа, който бе видял;

Acts 7:45 която нашите бащи по реда си приеха и внесоха с Исуса Навиева във владенията на народите, които Бог изгони пред нашите бащи; и така стоеше до дните на Давида,

Acts 7:46 който придоби Божието благоволение, и поиска да намери обиталище за Якововия Бог.

Acts 7:47 А Соломон му построи дом.

Acts 7:48 Но Всевишният не обитава в ръкотворени храмове, както казва пророка:

Acts 7:49 "Небето ми е престол, А земята е Мое подножие; Какъв дом ще построите за Мене? Казва Господ, Или какво е мястото за Моя покой?

Acts 7:50 Не направи ли Моята ръка всичко това?"

Acts 7:51 Коравовратни и с необрязано сърце и уши! вие всякога се противите на Светия Дух; както правеха бащите ви, така правите и вие.

Acts 7:52 Кого от пророците не гониха бащите ви? а още и избиха ония, които предизвестиха за дохождането на Този Праведник, на Когото вие сега станахте предатели и убийци, -

Acts 7:53 вие, които приехте закона чрез ангелско служение, и го не опазихте. )

Забележете колко изкуствено е вкаран доста дълъг пасаж и то след логичния край на речта, че хората в сърцата си са в Египет. След подобно заявление не са нужни повече приказки и разсъждения критикуващи хората. Остана само да се доизяснят цитатите в Евреи. Иначе текста на писанията е почти цял.

http://picasaweb.google.com/Bogoizbrania/230310#5460300620136476786

http://picasaweb.google.com/Bogoizbrania/230310#5460300619351560162

acts of the apostles

No comments: