Saturday, April 17, 2010

За Ваалам и неговото магаре

За Ваалам и неговото магаре

На няколко места в текста се споменава за Ваалам, че е бил убит от израелтяните, като преди това е бил пресрещнат от ангел, говорил си е с магарето си и все пак е отишъл да изпълни поръчката на Валак. Истината е обаче по различна и реално за Ваалам се споменава само в Чс. 22 в СЗ, а в НЗ само в Юда. Всички други споменавания за Ваалам са измислени и вмъкнати в текста по късно, включая и двете места във Второзаконие и Исус Навин. Дали са част от някакъв по голям текст на вкарване за сега не мога да установя със сигурност , но и двете места изглеждат подозрителни.

Реално ситуацията се е развила по следния начин. В Чс.22:34 Ваалам се покайва за погрешния си път и следващия стих е 24:25, където се споменава за връщане обратно на своето си място. Това е символизъм от огромно значение, защото показва че изкушенията и проблемите могат да отклонят вярващите от правия път и дори да ги направят по-тъпи от магарета, но не могат да ги накарат да застанат срещу Бога. Цялото нещо с речите е банална и жалка измишльотина.

Ето и реално как трябва да изглежда книгата Числа;

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsDLMmdMtyutdC1KeDZKTlAxRGV3UURjTHAzS0VXaGc&hl=en

А иначе НЗ и по-специално посланието към Евреите бяха проверени за вмъкнати текстове и всички цитирани „пророчества“ са по схемата на обратното цитиране. Преводачите са се увлекли до толкова, че изкривяват вида на текста на НЗ за да изглежда, че e цитат като в действителност посочените места са превърнати в цитати. Да се надяваме, че това е само като синдрома на Ваалам.

Numbers

No comments: