Thursday, January 29, 2009

Видения и магарета

Както изясних в по горния пост.

Навсякъде където е сън или сънуване смисъла всъщност е почиване освен в; Мт.1 и 2 където само веднъж се говори за почивка, а само тук имаме истински сън или видение по време на спане. Думата е ( οναρ ), което е видение, предполагам нашите преводачи са искали да наблегнат на сънищата на Йосиф, като на сънищата на СЗ Йосиф. Жената на Пилат също вижда видение за Иесус в Мт.27. Другото място където се среща думата е в Йн.12:14, ( οναριον ) е думата явно за осле. Предполагам тази морфологическа връзка е начин да се покаже че казването и воденето на магаре и ослето му са двата вида пророчества. Едното е това пророчесто което бе за Него, и за идването му в града, а ослето бе за да се покаже, че ще дойде и ново времена пророческо служение.

Думите за осле в другите Евангелия са по други ( ονον ), което за сега не знам как конкретно да изясня. По важно е значението на ритуала с магарето, в Мт.27 Иесус праща учениците да развържат магарето, което е било вързано до тогава, въпреки че учениците не са познавали на кого е това магаре и възраженията получени от анонимни гласове, неизвестно защо собственика не се указва, което е странно защото да вземеш собственост на друг човек е немислимо за Иесус. Все пак Иесус инструктира учениците да заявят, че това магаре е необходимо за самия Господ, като предполагам така ще получат съгласие за ползване не само на животното, но така и юдеите ще признаят Иесус за господ още преди той да е влязъл в града чрез магарето Или приемането на Христос от юдеите е чрез предаването на осела символ на пророчествата.

Вероятно за това е свързана думата за виденията, които са имали само Йосиф и жената на Пилат с думата за осле или магаре.

Други интересни думи със ( ονον ) са „трона на Давид“ ( θρονον δαυιδαβ δαβιδτσ ). Бунт, размирица ( φονον ) за Варава освободения. Предаден е от „завист“ ( φθονον ), както и думи за време-период, за пари и др. Тази тем за съня ще я разгледам по късно оказва се че магарето е много по важно от всики други животни в НЗ за нас. Всичко друго само юдей трябваше да го правят, сега се оказва че за магарето трябва да полагаме грижи, защото жертвите бяха изпълнение без наше участие, а магарето все още н трябва.

No comments: