Sunday, June 20, 2010

Ирод, иродиадите и изродите в Евангелието

Ирод, иродиадите и изродите в Евангелието

Измислянето на имена е улеснение за изкарване на спама от Евангелията. Ирод, който като персонаж причини много проблеми за осмисляне на Евангелието сега повлече със себе си купчината боклук съставяща образа му. Ирод не се споменава в Йоан, груба грешка на фалшификаторите, но и насочващ елемент за разкриване на измислените части. По долу са всички стихове с Ирод, а ето и частите, които трябва да се премахнат.

1. Цялата глава 2 на Матея е излишна, Глава 14 със сигурност до стих 14, цялата глава 22 на Матея е също за боклука.

2. Марк също трябва да се лиши от глава 3, където се срещат за първи път иродиадите в това Евангелие. Глава 6 на Марк също до стих 30 със сигурност е измислена, там измисления Ирод е поставен, за да убие Йоан, което не се е случило. Йоан всъщност следва до голяма степен живота на Моисей и след Петдесетница се завръща в Юдея и участва в духовното в християнизацията на страната по модела на воденето на народа от Моисей. Марк 8 от стих 10 надолу има някакво неясно, недовършено, някакво никакво тълкувание и преписани части от другаде. В глава 12 също трябва да се премахне цялата, като се почне от притчата за лозето и наемателите убийци на сина, която е просто пълна глупост, както и притчата или олигофренския въпрос на садукеите за жената и седемте братя. Пасажа с цитирането на разделянето на декалога смислово или идейно на две заповеди във Второзаконие 10 е повторение от другаде, а финалните части с "поучаване" в Храма е също глупост от нашата планета.

3. Лука вече наистина е проблем, със сигурност първата част на стиха 1:5 за "цар" Ирод е глупост, но кои части след това са измислени и кои не, не мога да преценя. Със сигурност Йоан е много по възрастен от Иесус и не е имало среща между Мария и Елисавета. Все пак вярвам, че основните факти около раждането на Йоан тук са правилни, въпреки че нямаме аналогично описание на раждането на Моисей. Изход глави 1 и 2 са измислици. Лука 3 и 8 целите глави заедно с началния старт за Иродовата жена и завършека с измислено родословие също трябва да се премахнат. На глава 9 началните стихове са също спам, но за сега не мога да преценя от къде до къде стигат измислените, кои са преписаните от другаде. Например чудотворното нахранване на 5000 мъже трябва да е в Марк, защото съответства на установяването на юбилейните години, всяка 50, но все още не съм сигурен как точно трябва да изглежда случая. Не е изключено например случката от друго Евангелие да съдържа важни подробности на неправилното място. Случката с планината на преображението и срещата с Моисей е преобраз на моисевото качване на планината Синай, този факт се споменава и в трите мойсееви книги; Изход, Левит, Второзаконие, и може да съществува и в трите Евангелия. Глава 13 в пасажа 31 - 35 започва със споменаване на Ирод и завършва със злобни закани към Йерусалим, поредната простотия за изхвърляне. Глава 23 и няколкото глави в Деяния, където се среща "Ирод" са доказани за изхвърляне по много други параметри и наличието на Ирод там е само потвърждение за безсмислието на образа му.

Matt 2:1 А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим.

Matt 2:3 Като чу това цар Ирод, смути се, и цял Ерусалим с него.

Matt 2:7 Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата.

Matt 2:12 А, понеже бяха предупредени от Бога насъне да се не връщат при Ирода, те си отидоха през друг път в своята страна.

Matt 2:13 А след отиването им, ето, ангел от Господа се явява насъне на Иосифа и казва: Стани, вземи детето и майка му, и бягай в Египет, и остани там докато ти река, защото Ирод ще потърси детето за да го погуби.

Matt 2:15 гдето остана до Иродовата смърт; за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: "От Египет повиках Сина Си".

Matt 2:16 Тогава Ирод, като видя, че беше подигран от мъдреците, разяри се твърде много, и прати да погубят всичките мъжки младенци във Витлеем и във всичките му околности, от две години и по-долу, според времето, което внимателно бе изучил от мъдреците.

Matt 2:19 А като умря Ирод, ето ангел от Господа се явява насъне на Иосифа в Египет и казва:

Matt 2:22 Но като чу, че над Юдея царувал Архелай, наместо баща си Ирода, страхуваше се да иде там; и, предупреден от Бога насъне, оттегли се в галилейските страни,

Matt 14:1 В онова време четверовластникът Ирод чу слуха, който се носеше за Исуса;

Matt 14:3 Защото Ирод беше хванал Иоана и беше го вързал и турил в тъмница, поради Иродиада, жената на брат си Филипа;

Matt 14:6 А когато настана рожденият ден на Ирода, Иродиадината дъщеря игра всред събраните и угоди на Ирода.

Matt 22:16 И пращат при Него учениците си, заедно с Иродианите, да кажат: Учителю, знаем, че си искрен, учиш в истина Божия път и не Те е грижа от никого, защото не гледаш на лицето на човеците.

Mark 3:6 И фарисеите, като излязоха, веднага се наговориха с Иродианите против Него, как да Го погубят.

Mark 6:14 И цяр Ирод чу за Исуса, (защото името Му стана известно), и думаше: Иоан Кръстител е възкръснал от мъртвите и за това тия велики сили действуват чрез Него.

Mark 6:16 Но Ирод, като чу за Него, рече: Това е Иоан, когото аз обезглавих, той е възкръснал.

Mark 6:17 Защото тоя Ирод беше пратил да хванат Иоана, и да го вържат в тъмница, заради Иродиада, жената на брата му Филипа, понеже я беше взел за жена.

Mark 6:18 Защото Иоан казваше на Ирода: Не ти е позволено да имаш братовата си жена.

Mark 6:19 А Иродиада се настрои против него и искаше да го убие, но не можеше;

Mark 6:20 защото Ирод се боеше от Иоана, като знаеше, че той е човек праведен и свет, и го пазеше здраво; и когато го слушаше, вършеше много неща и с удоволствие го слушаше.

Mark 6:21 И когато настана сгоден ден, когато Ирод за рождения си ден направи вечеря на големците си и на хилядниците и на галилейските старейшини,

Mark 6:22 и самата дъщеря на Иродиада влезе и поигра, тя угоди на Ирода и на седящите с него; и царят рече на момичето: Искай от мене каквото щеш, и ще ти го дам.

Mark 8:15 И Той им заръча, казвайки: Внимавайте, пазете се от кваса на фарисеите и от кваса на Ирода.

Mark 12:13 Тогава пращат при Него някои от фарисеите и иродианите за да Го впримчат в говоренето Му.

Luke 1:5 В дните на Юдейския цар Ирод имаше един свещеник от Авиевия отред, на име Захария; и жена му беше от Аароновите потомци, и се наричаше Елисавета.

Luke 3:1 В петнадесетата година на царуването на Тиверия Кесаря, когато Понтий Пилат беше управител на Юдея, а Ирод четверовластник в Галилея, и брат му Филип четверовластник в Итурейската и Трахонитската страна, и Лисаний четверовластник в Авилиния,

Luke 3:19 А четверовластникът Ирод, бидейки изобличаван от него поради Иродиада, братовата си жена, и поради всичките други злини, които беше сторил Ирод,

Luke 8:3 И Иоана жената на Иродовия настойник Хуза и Сусана, и много други, които им услужваха с имота си.

Luke 9:7 А четверовластникът Ирод чу за всичко що ставало и беше в недоумение; защото някои казваха, че Иоан е възкръснал от мъртвите;

Luke 9:9 И рече Ирод: Иоана аз обезглавих; но Кой е Тоя, за Когото слушам такива неща? И желаеше да Го види.

Luke 13:31 В същия час дойдоха някои фарисеи, които Му казаха: Излез и иди си оттук, защото Ирод иска да Те убие,

Luke 23:7 И като узна, че е от Иродовата област, изпрати Го до Ирода, който беше през тия дни в Ерусалим.

Luke 23:8 А Ирод, като видя Исуса, много се зарадва, защото отдавна желаеше да Го види, понеже бе слушал за Него; и надяваше се да види някое знамение от Него.

Luke 23:11 Но Ирод с войниците си, презирайки Го, след като Му се поруга; облече Го във великолепна дреха, и Го прати обратно на Пилата.

Luke 23:12 В същия ден Ирод и Пилат се сприятелиха помежду си; защото преди това враждуваха един против друг.

Luke 23:15 Нито пък Ирод намерил; защото Го е изпратил обратно до нас; и ето, Той не е сторил нищо, което заслужава смъртно наказание.

Acts 4:27 Защото наистина и Ирод и Понтийски Пилат, с езичниците и Израилевите люде, се събраха в тоя град против Твоя свет Служител Исуса, Когото си помазал,

Acts 12:1 Около това време цар Ирод простря ръцете си да притесни някои от църквата.

Acts 12:6 И през същата нощ, когато Ирод щеше да го изведе, Петър спеше между двама войника, окован с две вериги; и стражари пред вратата вардеха тъмницата.

Acts 12:11 И Петър, когато дойде на себе си, рече: Сега наистина зная, че Господ изпрати ангела Си и ме избави от ръката на Ирода, и от всичко, което юдейските люде очакваха.

Acts 12:19 А Ирод, като го потърси и не го намери, изпита стражарите и заповяда да ги погубят. И слезе от Юдея в Кесария, и там живееше.

Acts 12:20 А Ирод беше много разгневен от тирците и сидонците; и те дойдоха единодушно при него, и, като спечелиха поддръжката на царския постелник Власта, просеха помирение, защото тяхната област се хранеше от царската.

Acts 12:21 И в един определен ден Ирод, облечен в царска одежда, седна на престола и държа реч пред тях.

Acts 13:1 А в антиохийската църква имаше пророци и учители: Варнава, Симеон, наречен Нигер, киринеецът Луций, Манаин, който беше възпитан заедно с четверовластника Ирод и Савел.

Acts 23:35 Ще те изслушам, когато дойдат и обвинителите ти. И заповяда да го вардят в Иродовата претория.

Rom 2:14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,

Rom 2:27 и оня, който остане в природното си състояние необрязан, но пак изпълнява закона, не ще ли осъди тебе, който имаш писан закон и обрязване, но си престъпник на закона?

Rom 16:11 Поздравете роднината ми Иродиона. Поздравете от Наркисовото семейство тия, които са в Господа.

Gal 2:15 Ние, които сме по природа юдеи, а не грешници от езичниците,

Col 3:5 Затова умъртвете природните си части, които действуват за земята: блудство, нечистота, страст, зла пощявка и сребролюбие, което е идолопоклонство;

new testament

No comments: