Monday, June 21, 2010

Други събития по време на Изхода

Други събития по време на Изхода

След като разгледах в предни постове първата и последната година на изхода, сега трябва да спомена какво се е случило и какво не се е случило през тези 40 години обикаляне в пустинята. След като на третата седмица на седмия месец всяко племе си е направило подобие на левиевата шатра и всеки е имал възможността подробно да се запознае със Закона и Изкуплението народа е чакал в подножието на планината през цялото време докато не е настъпило времето на пасхата на следващата 2501АМ година, тази пасха се пада точно 2620 години преди Голгота. След отпразнуването са потеглили към обещаната земя някъде около петдесетница са пристигнали на границата. Тогава на 12-тия ден от месеца или ден #134 или #133 са подбрани и изпратени 12-те съгледвачи, те вероятно пътуват 7 дена пресичайки реката на отдалечено място, докато преминат и стъпят на противоположния бряг. Това става в ден #141, когато точно преди една година Моисей се е качил за втори път на планината, за да му се покажат Шатрата и бъдещите неща, тогава вероятно се е срещнал и със Светия Дух. С Христос явно се е видял на предното седемдневно качване при получаване на плочите на Завета. Неслучайно Христос се възнася на петдесетница и е заместен от Светия Дух. Каква е точната връзка с планината на преображението, когато Иесус се среща с Моисей не е ясно, за сега. Завръщането на съгледвачите съвпада със слизането на Моисей година по-рано. Смъртта и на втория ден на Изкуплението. След като и тази година се построи образ на шатрата започва обикалянето в пустинята за 40 години, като се включва и тази година.

През останалото време не се случва нищо интересно, освен редовните порции мана, отбелязването на празниците и придвижването от място на място докато изтече срока на наказанието, които е поради мърморенето в следствие на лошото представяне на обещаната земя от 10-те съгледвачи. Няма никакви битки с амаличани, моавци, няма царе Сион и Ог. Няма появяване на пъдпъдъци и правене на змии за закачване на пръчки и подобни. Няма недоволство от липсата на вода, разцепване на камъни и прочее фокуси.

До 2541АМ, когато се пресича реката срещу Йерихон — Йерусалим живота си тече нормално и еднообразно. Ковчега на Завета и сгънатата шатра са внесени в превзетия град, шатрата е разпъната в нея е внесен Ковчега на Завета. Сега разбирам и защо е бил необходим строежа на Храма. Самата шатра никога не е била премахвана, освен на самия край на света на ситите. Храма е бил построен около нея, така че на много хора да се позволи да влизат в града, без да смущават самото свято място, което е зад дебелите стени на постройката. Така за всеки празник шатрата е могла лесно и бързо да се сглоби отново и в нея да се появи Господнето присъствие. Така оригинална частица от Синай е била съхранявана на планината Мория до самия край на техния свят.

Exodus, old testament

No comments: