Friday, September 2, 2011

Некромансера на историята


Понятието некромансер в английския е измислено от този човек, и е залепено за Вергилии в някакво негово изследване. На латински и гръцки думата се пороизнася по-различно.
Thomas Wright (April 21, 1810 – December 23, 1877)
















Освен че измислил повечето от средновековната британска история, и най-вече идиотския автор Чосър, на горния линк можем да видим ключовия и повратен момент в намирането на Йерусалим и измилсянето на кръстоносните походи в близкия изток.

Първата творба изпълнена с романтизъм и имитация на пътуванията на Шатобриан и вдъхновена от похода на корсиканеца в Египет е от друг французин на име Joseph-François Michaud. Неговата Michaud's History of the Crusades бе бързо прехвърлена в графа литература, но в последствие кръстоносни походи се измислиха със значително по-добро политическо подкрпление. Обърнете внимание на датата на публикацията на англичанина 1848, време на политически сътресения на няколко места в Европа, покрай които кръстоносните походи успяха да нахлуят бързо и унищожително в главите на хората.











Друг помощник на некромансера.

James Orchard Halliwell-Phillipps







Заключение, със сигурност от датата на публикациите на тези измислици до навлизането им сред населението е изминало доста време и идеята за "святата земя" в близкия изток се появява в научния небосклон едва след Кримската война. Тогава намиране на нови места за Иерусалим е крайно наложително от политическа гледна точка. Списъкът с менетата дело на некромансера е толкова впечатляващ, че едва сега разбирам от къде идва например англосанксонското и нормандско завземане на Британия. Именно през 19-ти век се появява тази глупост, а не по-рано като отпор на католиците от Европа. Още по рано има митологични антикатолически творби, но те са само в областа на митовете и сказанията, не и на сероиозната история. Ева през 19-ти век "саксонското" завземане, преставляващо по-рано поетичен образ за Евангелската интервенция от Саксония в британската църква.

Ето кого и Толки нарича Некромансер, подобно на заклинателите, които претендират да извикват духовете на мъртвите, некромансера вади демоните от преизподнята.



History, Tolkien, 

No comments: