Thursday, September 15, 2011

Кога е бил написана Кандид приписвана на Волтер


Новелата Кандид е доста странна като структура, определено не е писана от образован и благороден човек от 18-ти век, а от някой не особено културен, нито начетен и определено участвал в няколко войни човек, а Волтер определено не е бил такъв. Самото заглавие Кандид е наистина френска дума, но много напомня за Канада и за тази страна се споменава в текста като купчина сняг, което е мнение на някой неук и не много културен англичанин и то от 19-ти век не от предния, когато е живял Волтер, но за да не се разпростирам ето и няколко белега за написване от англичанин през 19-ти век.
1) Французите се наричат "луди" това понятие е смекчения израз за "прокълнати" който се ползва французите след революцията в Англия, за англичаните се споменава, че са друг вид луди, което израз на недоволството на някой военен от начина на ръководство на войните.
2) Споменава се насилствено привличане на хора в армията чрез опиване с алкохол и бой с пръчки за дезертьорство, това е практика английската флота, срещата с "българите" е точно описание на тази практика. В пруската армия не е са били насилвани хората по този начин, нито се е практикувал бой с пръчки.
3) Ироничния термин наистина въведен от Волтер, "Panglossianism" се отнася за Александър Поуп, трябва да звучи като "Английският Папизъм" игра на думи с името Поуп, което е папа на английски.
4) Споменава се страната с името Парагвай, което възниква едва при 1811 година, до преди това страната е била част от провинция Ла-Плата, не се е ползвало името Парагвай като име за територия. На местния индиански език думата Парагвай значи просто голямата река, която отива в морето, земята се наименувала според имената на племената. Държавата и дори самото име Парагвай е създадена до голяма степен под английския натиск над Испания и колониите и, не поради някаква си "патриотична" вълна заляла южното полукълбо след окупирането на Испания от "проклетите" французи.
Могат да се намерят и други доказателства за написване през 19-ти век, но достатъчни са географския анахронизъм и не особено културния и смислен стил на писане. До времето на революцията само хора с по-изтънчени литературни способности са им разрешавали да печатат книги. Волтер е име ползвано за много простотии след революцията, но християнската му философия и трудове не са били малко.

No comments: